wymioty u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gienek

21 września 2007, 10:30

Kot - 13 lat- co kilka dni wymiotuje. Nie zauważylam żadnej regularności; czasami bezp. po jedzeniu, czasem naczczo. Jest to prawie przezroczysty, chyba gęsty płyn. Czy to normalne? Poza tymi wymiotami wygląda na całkiem zdrowego. Robi zdrowe kupy, ma dobry humor.
Liwia

21 września 2007, 10:46

Moze to byc klaczek?
To banal co napisze ale bez wizyty u weterynarza pewnie sie jednak nie obejdzie. Jasne, ze mozna poprobowac jakis domowych srodkow, ba - moze sie nawet udac (jesli to jakas banalna niedyspozycja) ale zawsze jest ryzyko ze to cos powazniejszego. Tym bardziej ze kot jest w slusznym wieku.
I jestem skazona, wiem, ale ja na Twoim miejscu poszlabym do weterynarza i oprocz wizyty poprosila o badanie krwi, z uwzglednieniem nerek i watroby. Na wszelki zas, zreszta takie badania warto wykonywac profilaktycznie gdyz pozwalaja wykryc chorobsko ktorego po kocie nie widac i zaczac leczenie poki jest na to czas.
Awatar użytkownika
goossiia

21 września 2007, 14:43

Podłączę się pod temat , mam taki sam problem z moją kotką lat 9. Dzieje się tak od dłuższego czasu , miała robione badania krwi i wszystko było ok, lśniące futerko, prawidłowa waga i dobra aktywnośc. Czasami robi rzadkie kupki ale podałam ostatnio lakcid i jest dobrze z czego takie wymioty moga wynikac ? Troszke mnie dziwi jedynie to , ze uwielbia salate, potrafi zjesc ze smakiem caly lisc :shock:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 września 2007, 21:10

takie zwierzęta wymagają szczegółowej diagnostyki. W pierwszym wypadku jak pisał Liwia bardzo szybko wykonałbym badania krwi. W drugim w zależności od wyników przyjrzał bym się menu kota.
Awatar użytkownika
goossiia

29 września 2007, 20:49

Dziękuję za odpowiedź, wykonano badanie krwi kotce i nie wszystkie parametry są w normie, zalecono leczenie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje