Mam prośbę do osób które posiadają koty.
Od kilkunastu dni zauważyłem,że mój kicur gubi sierść.Zbieram ją kępkami z podłogi.Mam go od trzech lat,i jeszcze żadnej zimy nie gubił sierści w taki sposób.Czy jest możliwe że brakuje mu jakichś witamin,i co można zaradzić w tej sytuacji.
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam - Robert K.
Wypadanie sierści.
co je ? Czy coś zmieniło się w jego środowisku bytowania?
je karmy zakupione w krakvet. Od około 8-9 miesięcy. Przestawienie go na mieszankę karm firmowych przyniosło dobre skutki.Lepiej trawi pokarm,jest żywszy.Nie upatrywał bym przyczyny w złym żywieniu.Bardzo mało zjada pokarmów świeżych.Czasami kawałeczek kurczaka,podrobów.Nie zjada tego pokarmu dużo i często.Mam wrażenie,że czegoś mu brakuje,jakiegoś zastrzyku witamin.Tak mi się przynajmniej wydaje.
powtórzę pytanie : Co je?
Jakieś trzy tygodnie temu zauważyłam u mojego kota to samo. Każde głaskanie czy czesanie to była spora podusia sierści. Pomimo, że je głównie RC, Hill'sa i trochę PPP zaczęłam futrzakowi podawać tabletki witaminowe Gimpeta z rybą. W tej chwili jest o niebo lepiej. Przy głaskaniu już nic na ręce nie zostaje. Poza tym kot jest zdrowy bo ostatnio zaliczał szczepienie i odrobaczanie więc przy okazji został gruntownie przebadany. Tak, że w tym przypadku to chyba jednak CO, nienormalna zima, albo stres bo w grudniu się przeprowadzaliśmy. Robert, jeśli Twój kot je dobre karmy, nic się z jego skórą nie dzieje i nie ma alergii to może być podobna przyczyna. Powtórzę pytanie Pana Jarka - "czy nic się w jego środowisku bytowania nie zmieniło"? Jakiś nowy domownik, nowe zwierzątko, przemeblowanie....Wszystko jest istotne
P.Jarku.
Od lipca ubiegłego roku zamawiałem następujące pokarmy:
PURINA CAT CHOW Adult Chicken & Turkey
ROYAL CANIN Fit 32
NUTRA NUGGETS Platinium Edition Adult Cat Formula
ACANA Adult Cat
we wrześniu i październiku domieszałem:
ANIMONDA Rafine Cross Adult
PURINA CAT CHOW Special Care Hairball Control
w listopadzie zamówiłem jeszcze:
a w dniu dzisiejszym:
ACANA Adult Cat
ROYAL CANIN Intense Hairball 34
Pokarm z szatek niechętnie je,poza tym dwa,trzy razy w tygodniu kawałeczek fileta z kurczaka,wątróbkę lub podroby.
Pozdrawiam.
PURINA CAT CHOW Adult Chicken & Turkey
ROYAL CANIN Fit 32
ACANA Adult Cat
we wrześniu i październiku domieszałem:
w listopadzie zamówiłem jeszcze:
a w dniu dzisiejszym:
ACANA Adult Cat
ROYAL CANIN Intense Hairball 34
Pokarm z szatek niechętnie je,poza tym dwa,trzy razy w tygodniu kawałeczek fileta z kurczaka,wątróbkę lub podroby.
Pozdrawiam.
ATA.
W środowisku bytowania nic się nie zmieniło,żadnych przemeblowań jak i również dodatkowych sprzętów,czy mebli.
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
W środowisku bytowania nic się nie zmieniło,żadnych przemeblowań jak i również dodatkowych sprzętów,czy mebli.
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
U mnie tak jest okrągły rok- koty linieją bez końca, a ja kupuję coraz to nowe preparaty na sierść, jak na razie bezskutecznie
Robert, z karm odrzuciłabym zdecydowanie Purinę Cat Chow i Animondę, reszta ok
Aniu, dlaczego odrzuciłabyć Animondę?? Moja niunieńka od 9 m-cy dostaje 2 x dziennie właśnie Animondę Carny Adult i futerko ma prześliczne, błyszczące i prawie w ogóle nie gubi sierści. Dodam, ze poza puszkami Animondy, dostaje suchą karmę Hills'a light z domieszką Oral i Hairball.
Pisałam o tej Animondzie, a to jest karma suchaRobert pisze:P.Jarku.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
a PURINA z jakiego powodu? ja zakupiłam PURINA PRO PLAN Adult Chicken & RiceDamaKier pisze:U mnie tak jest okrągły rok- koty linieją bez końca, a ja kupuję coraz to nowe preparaty na sierść, jak na razie bezskutecznie
Purina Pro Plan to najtańsza z tych najlepszych karm - czyli za stosunkowo niewielkie pieniądze bardzo dobra jakość. To karma zdecydowanie z górnej półki. Natomiast Purina Cat Chow jest na najniższej półce w Krakvecie i jakościowo ma bardzo niedaleko do Whiskasa. Zdecydowanie nie polecam Czasem może się to mylić bo ta sama firma, która produkuje świetną PPP jest też producentem Friskies, Darling i innych marketowych równie kiepskich karm.
zastanawiam sie czy w przypadku mojego kota bedzie dzialac, Efa Olie podobno rewelacyjny - miał pomóc a nie pomógł
Też słyszałam dużo dobrego o Efa Oile, moje wypiły dwie butelki i na początku jakieś efekty były, ale potem powrót do tego samego.
-
- Informacje
-