Zmieniony kolor oka po chorobie
Mój kocur niedawno miał problemy z okiem-ropiało mu.Weterynarz przepisał mu Gentamycynę którą stosowałam zgodnie z ulotką.Po kilku dniach zupełnie przeszło, jeszcze kilka dni wkraplałam mu dawke podtrzymującą.Jeszcze podczas leczenia zauważyłam delikatną zmianę koloru tęczówki- z zielonej na lekko żółtą.Widoczne to było szczególnie pod pewnym kątem.Po zakończeniu leczenia weterynarz stwierdził ze wszystko jest ok.Ja jednak nadal widzę tę róznicę w porównaniu do drugiego oka.Kot jest żwawy, ma apetyt, oczy generalnie wygladają prawidłowo -bez wydzieliny, bez nadmiernego przekrwienia.Źrenica reaguje prawidłowo na światło.Czy ten zmieniony kolor może miec wpływ na ostrość widzenia?
nie odcień tęczówki może ulegać modyfikacjom i nie jest to z reguły objaw chorobowy, ale powiedz o tym lekarzowi , że to Cie niepokoi po obejrzeniu powtórnym przez lekarza na pewno będziesz spokojniejsza.
Lekarz na kontroli stwierdził,że nie widzi różnicy w kolorze oka.Ale ja na to oko patrzę pod różnym kątem i oczywiście robię to często, bo kilkanaście razy w ciągu dnia- więc wychwytuje róznicę.Już w pewnym etapie leczenia kolor był wyraźnie inny(bardziej żółty) .Będę jeszcze obserwować to oko-choć po jego stanie i zachowaniu kota widać ,że nic mu nie jest.Po prostu obawiam sie ,że ta zmiana ma związek z przebytą chorobą.