Witam
Mam 16letnią kotkę z niewydolną albo wręcz nie dziłającą trzustką.
od 4 lat ma cukrzycę, a od rku wiem ze jej trzustka nie produkuje też enzymów trawiennych prawie w ogóle (TLI >1)
Kiedy problemem była tylko cukrzyca kotka była karmiona tylko i wyłącznie karmą mokrą dobrej jakości o jak najmniejszej ilości węglowodanów. Teraz gotowe karmy podaję jej sporadycznie, ponieważ często żle się po nich czuje.
Kotka dostaje do jedzenia enzymy trawienne Kreon 10 000jedniostek. Je parzone mięso wołowe, kurze, indycze i gotowane ryby (morszczuk, nototenia) Ostatnio ma często kiepski apetyt - rzadko zjada całą porcję...
Głównie nie smakuje jej dodawany do posiłków Kreon- enzymy bez enzymów zje wszystko :). Czy ktoś ma podobny problem?
Co jeszce można podawać kotu z chora trzustką do jedzenia? Na forum xxxxxxxxx gdzie należę dziewczyny karmią swoje "trzustkowe" koty miamorem dla kociąt i ta karma jest fajna bo ma mało węgli i chore zwierzaki nie mają po niej biegunki ale u mnie średnio się sprawdziła... Mamy też ostatnio problem z opanowaniem nawracającej biegunki co u tzrustkowców jest własnie częste. Czy ma ktoś wiedzę jak opanować biegunki?
Pozdrawiam i proszę o pomoc bo kota mi już bardzo schudła - na szczęście miała z czego :)
^..^fuksj@
Żywienie kota z chorą trzustką
a próbowałaś karmę stosowaną przy schorzeniach trzustki i efekt był taki sam? A może tabletki zamiast kreonu amylan.