Witam
Ares to mój 10-letni golden retriever.
Problemów zdrowotnych poza sporadycznymi zapaleniami ucha zewn. i alergią pokarmową (opanowaną) nie miewamy.
Zauważyłam, ze ostatnio linieje więcej niż zwykle... początkowo zwaliłam winę na to, że zimą trochę zaniedbaliśmy mu sierść, ale przyjrzałam się mu bardzo dokładnie i:
- linienie dotyczy głównie podszerstka, sierść jest ładna, miekka i błyszcząca, jedynie nad ogonem sztywna i trochę szorstka
- skóra jest sucha, ma trochę suchego łupieżu
- pod pachami, w pachwinach, na brzuchu - skóra zrobiła się taka szaro-różowa, gdzieniegdzie ma czarne plamki (plamki były zawsze)
- wygryza sierść z łap - od spodu, z wierzchu palców (od ok. miesiąca, może półtora)
- sierść na łapach od spodu i między palcami ma takie dziwnie, brązowo-różówe zabarwienie
- uszy brudzą się taką brunatną wydzieliną, w niewielkich ilościach w zakamarkach ucha. Nie drapie uszu, nie trzepie, spokojnie daje czyścić, ucho nie jest zaczerwienione
Co to może może być? Dr google podpowiada niedoczynność tarczycy, ale pasują tylko objawy skórne (pies szczupły, energiczny, wesoły, zachowuj się normalnie). A może coś karmie zaczęło mu szkodzić i alergia wróciła?
Do weta planowałam się wybrac dopiero na jesieni, przyspieszyc wizytę? Jakie badania warto zrobić (na pewno hormony tarczycy).
Z góry dzięki!
10-letni golden i problemy ze skórą i sierścią
Niestety te objawy, które opisujesz dotyczą wielu chorób skóry. Począwszy od alergii po zaburzenia hormonalne. Charakterystyczne S rdzewienie sierści, czy też zaróżowieniei sierści jest wynikiem częstego nawilżenia sierści , związanego z wylizywaniem się psa. Niestety bez szczegółowego badania niewiele się tutaj da pomóc poprzez internet .
-
- Informacje
-