panie doktorze
od miesiaca mam w domu szczeniaka 4 miesieczna suczke-bokserke jest juz po komplecie szczepien i odrobaczen, jednak zaniepokoil mnie u niej wyciek z pochwy, moj weterynarz stwierdzil ze to nic innego jak mlodziencze zapalenie pochwy i ze samo przejdzie po pierwszej cieczce ale dla pewnosci pobral wymaz i wyslalam probke do labaoratorium diagnostycznego gdzie wykonano badanie bakteriologiczne ktore nie pokazalo zadnych nieprawidlowosci.
martwi mnie jednak ze sunia caly czas wylizuje sobie srom nawet w nocy strasznie sie kreci odnosze wrazenie ze bardzo jej to przeszkadza, zaowazylam tez ze po kazdym siusianiu ma wydzieline na pupci, czy jest moze jakas metoda zeby zlagodzic objawy moze sa jakies antybiotyki ktore mozna pieskowi podac , dodam jeszcze ze planuje sunie wysterylizowac moj weterynarz twierdzi ze powinnam to zrobic jeszcze przed pierwsza cieczka a z drugiej strony objawy tego zpalenia maja ustapic wlasnie po pierwszej cieczce kiedy wiec bedzie odpowiedni moment na zabieg?
4 miesieczna bokserka ma mlodziencze zapalenie pochwy
-
moja sunia też to miała w okresie szczenięcym, dostała antybiotyk (nie pamiętam nazwy, ale to lek stosowany do wymion krów), pomógł i po 7 dniach miałam spokój już na zawsze, acha jesli wydzielina jest bakteryjna to sunia musi coś dostać, proponuję wizytę u innego lekarza,
a czy ten antybiotyk byl w formie zastrzyku czy masci do miejscowego stosowania?
-
to jest maść w takim pojemniku jak strzykawka do podawania do pochwowo
można podawać leki odkażające ogólne takie jak przy zapaleniu dróg moczowych, przy cięższych objawach zapalenia antybiotyk. Rzeczywiście w większosci wypadków przechodzi po pierwszej cieczce lub sterylizacji. I wcale nie zmieniałbym lekarza , bo wie co mowi i robi. Można stosować miejscowe płukanki i miejscowe leki, ale do wszystkiego należy podejść indywidualnie.
-
- Informacje
-