Alergia pokarmowa u psiaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

25 maja 2014, 20:24

Droga Isabelle,to również jest prostsze,niż myślisz.Przenikające przez niedojrzałą błonę śluzową jelit u małego dziecka cząsteczki białka dostają się do krwiobiegu i wzbudzają reakcje alergiczne.Czy myślisz,że u tak małego dziecka rolę w powstawaniu alergii odgrywa przetworzona żywność lub zanieczyszczenie środowiska? :mrgreen: :lol:
isabelle30

25 maja 2014, 20:58

Podaj jeszcze ile Da mają te białka :mrgreen:
Szczególnie że one są nieprzetworzone w mleku matki rzecz jasna... :mrgreen:
Gość

25 maja 2014, 21:43

Isabelle,nie wiem,ile Da mają te białka,nie wiem też,czy jest to w ogóle istotne,czy tylko chcesz się do czegoś przyczepić :mrgreen: Twoje wcześniejsze argumenty mówiły,że alergia to odpowiedź na zanieczyszczenie środowiska lub przetworzone jedzenie,małe dziecko nie ma szansy doświadczyć tego w aż tak dużym stopniu.Z przetworzoną żywnością(u osób dorosłych-tu-psów)się zgadzam,przy dłuższym podawaniu w końcu łamią barierę jelitową :mrgreen:
isabelle30

25 maja 2014, 21:52

Zły tok myślenia... matka dziecka całe życie poddana jest działaniu środowiska w którym żyje. Jej matka także... dziecko w okresie płodowym całe 9 miesięcy - bardzo delikatnych i wrażliwych mięsięcy - jest poddane działaniu tego co otacza i co spożywa matkę. dziecko nie spada z kosmosu z nagła... niespełna roczne dzieci także chorują na nowotwory... wydawac by sie mogło że to niemożliwe, a jednak. Myślisz ze wiekszośc wad rozwojowych skąd sie bierze? z palca bożego?
Trzeba na to patrzeć bardziej perspektywicznie a nie tylko cząstkowo...
ps. Da określa wielkośc cząsteczki białka. Zapewniam Cię - po przekroczeniu pewnej wartości - taka cząsteczka we krwi = trup
Gość

26 maja 2014, 11:18

A co z węzłami chłonnymi,do których również mogą przenikać owe białka?Isabelle,trochę blado wypadasz przy takiej liczbie jednoznacznych informacji o łamaniu bariery jelitowej i toworzeniu w ten sposób alergenów :D Zresztą,ja sama miałam problem z alergią po zatruciu,gdy "dostały" jelita,przez spory czas były w stanie zapalnym,dziwnym trafem alergia ujawniła się po chorobie :D No,ale pewnie mnie zanieczyściło środowisko :mrgreen: :mrgreen:
Gość

26 maja 2014, 11:23

Zresztą,w jaki to magiczny sposób powstaje alergia przez przetworzoną żywność?Z kosmosu?Wyjaśnisz to?Przetworzona żywność jest szkodliwa dla jelit,bo po pewnym czasie po prostu łamie barierę jelitową :D
isabelle30

26 maja 2014, 11:28

Możemy sie tak przerzucać...
Alergia pokarmowa nie musi odbywac się poprzez jelito - czyli droga IgA bo tylko te tam są (a nie IgG...)
Węzły chłonne wcale nie sa obowiązkowym przystankiem na drodze alergenu.
Alergen to nie bakteria.
Wybacz - ale wykładów Ci robic nie będe... poczytaj nieco na temat immunologii ogólnie - np Jakubiasiak z mnóstwem błędów. wtedy byc może bedziemy miec o czym dyskutowac. W tej chwili nie masz bodaj podstaw biologicznych i biochemicznych do takiej dyskusji.
Gość

26 maja 2014, 18:10

Ach,tak myślałam,że nie dostanę odpowiedzi,w takim razie dla mnie jest wszystko jasne :) Chyba nie przeczytałaś ze zrozumieniem,bo ja nie mówię,że węzeł chłonny jest obowiązkowym przystankiem na drodze alergenu.Mówię,że białka,które przenikają przez przesiąkliwe jelita,niekoniecznie muszą dostać się do krwioobiegu,ale na przykład do węzłów chłonnych krezkowych właśnie-koniecznie,ale czasem tak,stąd powstanie alergenu,przeciwciał na określone białko.
isabelle30

26 maja 2014, 18:16

węzły krezkowe nie biorą udziału w powstawaniu alergii IgG zależnej...
I tak na marginesie - one mają swoją nazwę fachową - i brzmi ona nieco inaczej niż węzły chłonne.
Gość

26 maja 2014, 18:24

Ok Isabelle,węzły chłonne nie biorą udziału w powstawaniu alergii IgG-zależnej,chore jelita także,w takim razie-co? :mrgreen: Ach,mam do tego sama dojść,ty nie potrafisz wyjaśnić swoich racji,sorry :lol: Dla mnie na tyle,pozdrawiam :mrgreen:
isabelle30

26 maja 2014, 18:41

ja też Cię serdecznie pozdrawiam!
Do poczytania
1. reakcja antygen przeciciało
2. typy limfocytów
3. klasy przeciwciał
4. typy węzłów chłonnych
5. kępki Peyera
6. typy antygenów - także hapteny
i na dokłądkę - poczytaj nieco o układzie naczyniowym
asiryś

27 maja 2014, 13:36

Dziewczyny, dzięki Waszej zażartej dyskusji wiele się dowiedziałam o prawdopodobnej przyczynie śmierci mojej najdroższej Myszki .
Dziękuję Wam.
Lubie takie dyskusje, które, choć dość ostre, wiele wnoszą do tego powoli spadającego na psy ( tak, tak, szanowni administratorzy) forum.
Isabelle30 , fajnie, że jesteś :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 maja 2014, 23:50

też jestem pełen podziwu wymiany zdań aż pchnęliście mnie do poczytania odnośnie tych alergii. Jest to rzeczywiście temat rzeka i stąd nawet odrębna specjalizacja - alergologia . Takie dyskusje także wiele uczą i zmuszają do nauki.

Asiryś - łatwo krytykować.
asiryś

28 maja 2014, 10:25

Jarek pisze:Asiryś - łatwo krytykować.
Panie Doktorze, nikogo nie chciałam urazić.Rozumiem,ze ogarnięcie/kontrola tych setek bezsensownych wpisów jest raczej niemożliwe. Dlatego apeluję o zmianę warunków głosowania na rzecz pomocy dla schronisk. Warunek umieszczenia choć jednego posta przez głosujących jest chyba zbędny. Powoduje tylko zaśmiecanie forum często idiotycznymi wypowiedziami.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 maja 2014, 18:26

wiem , że to wkurza wiele ludzi , ale ja w pewnym momencie przestałem się aż tak przejmować . Pomoc i tak trafia do potrzebujących zwierząt. Poza tym glosowanie to nie sprawa forum> jest to twór doklejony do forum . Najlepiej w tej sprawie pisać na maila krakvetu trafi to do osób odpowiedzialnych za głosowanie. Opieka nad głosowaniem nie należy do adminów forum.
ODPOWIEDZ
  • Informacje