alergia?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

maras

21 czerwca 2006, 14:33

Witam
Mamy problem z naszym 1,5 rocznym onkiem - ciągłe drapanie się + stasznie intensywne wypadanie sierści. Problemy zaczęły sie jak miał 3- miesiące, pojawiły się obficie swędzące krosty na brzuszku, wet u którego piesek był szczepiony stwierdził zapalenie skóry na tle bakteryjnym zalecił kąpiele w szamponie o działaniu antyseptycznym (Hexoderm) oczywiście nie robiąc żadnych badań, mały miał być kąpany co 3 dni aż do skutku. Postanowiliśmy zmienic weterynarza poszliśmy do innego (obecnego), zrobił badania wymaz wykazał faktycznie bakterie, miejscowe smarowanie maścią załatwiło sprawę. Niestety po bodajże po 2 miesiącach pies zaczął znowu potwornie się drapać, sierśc wychodziła garściami, badania wykazały grzyby - leczenie doustne i spryskiwanie i na krótko spokój. Po miesiącu ta sama sytuacja drapanie, sieść... diagnoza nie doleczona grzybica ( bez badań bo niedawno były robione) i tak to się ciągnie z przerwami. Pies cały czas leczony był na grzybice, ale nam to sie wydawało zbyt dlugo, nasza prośba o kolejne badania została zbyta. Poszliśmy więc gdzie indziej zrobić badania. Okazało się ze żadnych grzybów bakterii ani pasożytów nie stwierdzono a pies drapie się nadal, az żal patrzeć. Czyli najprawdopodobniej alergia ?. Weterynarz zaproponował nam leczenie sterydami a ja tego właśnie chcę uniknąć. Czy można spróbować leczyć psa innymi metodami np. homeopatycznie jeżeli to nic nie da i pozostaną sterydy to trudno. Może spróbować wykluczyć alergię pokarmową-zmiana diety? To nie jest proste bo nasz onek ma niewydolnośc trzustki i tak jest na diecie niskotłuszczowej (przez co skóra też wiadomo jest słabsza), do jedzenia do tej pory dostawał RC Digestiw Low Fat - rano i kurczak z marchewą i ryżem - wieczorem, dostaje też suplemeny na wzmocnienie okrywy włosowej (biotyna - kerabol, kwasy nienasycone), ale to drapanie ... My już nie możemy na to patrzeć serce nam się kraje... Jaką karmą najlepiej byłoby zastąpić obecną, przy jego chorej trzustce? Jeśli chodzi o gotowane to czy jest to dobry pomysł zeby zastapić mięso drobiwe wołowina? Pies wcześniej właściwie jej nie jadł ale wyczytałam ze to jest mieso na które najczęściej uczulone są psy. A może to nie alergia?
Maras

21 czerwca 2006, 15:05

Chciałem jeszcze dodać że piecho ma właściwiee czysta skórę żadnego łupieżu wyprysków nic. Zakrapiany jest też regularnie na kleszcze i pchły Adwantixem. Więc alergia na pchły raczej też nie.
gasparo

21 czerwca 2006, 15:59

A czy robiliście badania w kierunku tarczycy?
My jesteśmy na świeżo z tym problemem. Przez rok z krótkimi przerwami mieliśmy potworne problemy z linieniem, w międzyczasie też przechodziliśmy bakteryjne zapalenie skóry (rozdrapała swędzące miejsca i zakaziły się). Podejrzenie było alergii (jadła cały czas karmę dla alergików bez rezultatu). W końcu 3 dni temu zrobiliśmy badania i wyszła niedoczynność tarczycy (patrz post "znowu linienie?")
Jeśli nie robiliście tego badania, spróbujcie jeszcze to. Pan Jarek sugerował nam jeszcze trichogram, ale nie doszliśmy do tego badania. Gdyby tarczyca była w normie, pewnie próbowalibyśmy jeszcze tego.
Pozdrawiam i powodzenia. Wiem, co to ciągła walka z sierścią.
Gość

21 czerwca 2006, 21:36

Gasparo dzięki za szybka odpowiedź. Badania na tarczycę też robiliśmy i z tarczycą wszystko jest ok. Jeśli chodzi o trichogram to nie wiedziałem ze takowe badanie się robi. Cośt tam teraz doczytałem w necie, ale nie wiem czy w Poznaniu mogę gdzieś takie badanie psu zrobić.
Oj walka z walającą się sierścią to kosznmar ale jeszce gorzej patrzeć jak się biedna psina męczy a ty nie wiesz jak jej pomóc.
Pozdrawiam
Sylwcia

23 czerwca 2006, 12:06

Ja tez miałam kiedys ogromne kłopoty z moim boxerem drapał się do krwi miał groknkowca + grzyba

Weterynarz polecił mi ze oprócz leków zmienic karmę aby wykluczyc także alergii na jakies składniki co powoduje drapanie się i matowienie sierści

Zmiana karmy tez ma duży wpływ na sierść i na stan zdrowia psa.
Ja kupuje Royala dla duzych psów
Nie chce reklamowac tej karmy bo kazdy pies inaczej reaguje na karmy ale mojemu psu bardzo pomogła ta karma

Obrazek

Sucha karma Royal Canin dla dorosłych psów powyżej 15 miesięca życia ras dużych (waga dorosłego psa 26-44kg) z zaburzeniami zdrowotnymi, takimi jak wrażliwy przewód pokarmowy i nadwrażliwość skórna.

Sucha karma Royal Canin Maxi Sensible może być podawana psu przez całe dorosłe życie.
CharakterystykaNieuregulowany tryb życia, nieprawidłowo zbilansowana dieta mogą być przyczyną nadwrażliwości pokarmowej, skórnej lub układu ruchu.

Karma zapewnia:
• Ochronę stawów, dzięki dodatkowi glukozaminy i chondroityny oraz kwasów tłuszczowych Omega 3 (tran) o właściwościach przeciwzapalnych, szczególnie w przypadku artrozji.
• Odżywienie sierści i ochrona skóry, dzięki obecności aminokwasów siarkowych (metionina i cysteina) odpowiedzialnych za budowę włosa; kwasów tłuszczowych Omega 6 (olej z ogórecznika) zapewniających połysk sierści oraz dodatkowi cynku, kwasu foliowego i witamin A i B dla zdrowia skóry.
• Zwiększenie tolerancji pokarmowej, dzięki fruktooligosacharydom i pulpie buraczanej zapewniającym równowagę korzystnej flory bakteryjnej jelit oraz ryżowi (jedyne źródło skrobi) i psyllium.
SkładnikiSuszone mięso drobiowe, gluten kukurydziany, drożdże, jaja, tauryna, L-karnityna
Analiza składuBiałko 28%, tłusze 18%, sole mineralne 6,2%, skrobia 32,7%, włokno 6,1%, tauryna 0,1%, glukozamina + chondroityna 500mg/kg, L-karnityna 50mg/kg.

Kiedyś wet zalecił mi kąpiel w Nizoralu ale na miom to miało fatalny skutek - było jeszcze gorzej . Teraz tylko uzywam szarego mydła i nie mam problemów.

Używam także tego specyfiku bardzo pomógł - Elfa Oil oraz siemie lniane

Możesz tez sobie kupic syrop Omegan - jest bardzo dobry :)

Mam nadzieje że pomogłam :)

Obrazek
Sylwcia

23 czerwca 2006, 14:24

Poczytaj tez sobie o zywieniu BARF . Czasami samo własnie zmienienie jadłospisu pomaga jezeli pies ma alergie :) wiem coś na ten temat - wierz mi :)

BARF jest skrótem angielskiego określenia: Biologically Appropriate Raw Food (Biologicznie Odpowiednie Surowe Jedzenie). Dieta BARF została opracowana na podstawie wieloletnich badań nad odżywianiem się zwierząt w trakcie procesu ewolucji. Za jej twórcę uważa się australijskiego naukowca (lekarza weterynarii) dr Iana Billinghursta. Bazą wyjściową do opracowania diety BARF była teza, że każde zwierzę potrzebuje diety biologicznie odpowiedniej dla danego gatunku. Optymalna dieta oznacza bowiem: zdrowie, prawidłowy rozwój do granic genetycznych możliwości , zdrowe potomstwo - dobrze przystosowane do środowiska. Dobre żywienie pozwala zwierzętom maksymalnie wykorzystać ich potencjał i zachować energię oraz dobre zdrowie do późnej starości. Dieta BARF maksymalnie naśladuje naturalną dietę dzikich przodków psa. Dzisiejsze psy niczym pod tym względem się nie różnią i dlatego ich optymalną dietą powinno być surowe pożywienie. Karmienie surowym pokarmem pozwala dostarczyć zwierzętom najświeższych składników, witamin, minerałów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. BARF nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów oraz produktów zbożowych. Produkty zbożowe nie są biologicznie odpowiednie dla psa - wraz z innymi pokarmami wysokoskrobiowymi mogą natomiast prowadzić do licznych chorób zwyrodnieniowych. Zboża mogą również zaburzać poziom cukru, destabilizując w ten sposób poziom insuliny. Świeże, surowe warzywa i owoce dostarczają psu węglowodanów, a świeże mięso - najlepszego białka. Surowy pokarm dostarcza ponadto witamin, minerałów, enzymów, przeciwutleniaczy i bakterii, niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Kontrowersyjnym jest fakt podawania psu surowych kości. Jednak podawane pod ścisłą kontrolą właściciela (aby pies nie zadławił się poprzez łapczywe spożywanie), dostarcza mu wielu niezbędnych składników odżywczych.
ODPOWIEDZ
  • Informacje