Anaerobex -dylemat

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Hunter i ja

15 listopada 2012, 08:24

Witam serdecznie, historia dosc dluga, ale postaram sie krotko i zwiezle.
Hunter (labrador charcoal, 5 miesiecy) 5.11. odmowil sniadania. Zaraz po tym zalatwil sie bardzo rzadko, niemaze wodniscie. Jednakze kazdy nastepny posilek (porcje znacznie okrojone) niezbyt chetnie, ale zjadal. Niestety, rozwolnienie nie przechodzilo. 07.11. zaczal wymiotowac. Po wizycie u weterynarza zaczelismy mu podawac Vetoguinol Clavaseptin, ryz, gotowane piersi z kurczaka itp. (wczesniej byl na Royal Canin/Orijen). W miedzyczasie moze ze dwa razy udalo mu sie zalatwic "na twardo". Ale juz 12.11 jego kal przypominal zolta pianke do wlosow pomieszana ze slina. 12.11. na wizycie kontrolnej zrobiono mu röntgen i pani weterynarz zauwazyla, ze ma w jelicie kamien badz kawalek metalu, jednak to nie jest powodem jego rozwolnienia. Oddalismy kal do badania (z dwoch dni) i dostalismy Anaerobex i Royal Canin Gastro Intestinal. Tabletki zaczelismy mu podawac 13.11, ale juz 12.11 wieczorem i 13.11 rano kupka byla twarda. Niestety, tylko te dwa razy. Teraz problemy wrocily. Dodam tylko, ze pani weterynarz dzwonila do mnie 13.11 po poludniu, zeby powiedziec, ze Giardien wykluczono, i ze mamy stawic sie na kontrole 17.11 (jest na urlopie).
I w koncu moje pytanie: podawac mu dalej Anaerobex? Bo mam wrazenie, biegunka wrocila po podaniu tego leku i skoro nie ma pasozytow to faszerowanie go lekami nie ma sensu.
Licze na Wasza pomoc, bo Wy tutaj wszyscy tacy madrzy jestescie ;-)
Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje!
Gość

15 listopada 2012, 21:09

Hunter i ja pisze:Witam serdecznie, historia dosc dluga, ale postaram sie krotko i zwiezle.
Hunter (labrador charcoal, 5 miesiecy) 5.11. odmowil sniadania. Zaraz po tym zalatwil sie bardzo rzadko, niemaze wodniscie. Jednakze kazdy nastepny posilek (porcje znacznie okrojone) niezbyt chetnie, ale zjadal. Niestety, rozwolnienie nie przechodzilo. 07.11. zaczal wymiotowac. Po wizycie u weterynarza zaczelismy mu podawac Vetoguinol Clavaseptin, ryz, gotowane piersi z kurczaka itp. (wczesniej byl na Royal Canin/Orijen). W miedzyczasie moze ze dwa razy udalo mu sie zalatwic "na twardo". Ale juz 12.11 jego kal przypominal zolta pianke do wlosow pomieszana ze slina. 12.11. na wizycie kontrolnej zrobiono mu röntgen i pani weterynarz zauwazyla, ze ma w jelicie kamien badz kawalek metalu, jednak to nie jest powodem jego rozwolnienia. Oddalismy kal do badania (z dwoch dni) i dostalismy Anaerobex i Royal Canin Gastro Intestinal. Tabletki zaczelismy mu podawac 13.11, ale juz 12.11 wieczorem i 13.11 rano kupka byla twarda. Niestety, tylko te dwa razy. Teraz problemy wrocily. Dodam tylko, ze pani weterynarz dzwonila do mnie 13.11 po poludniu, zeby powiedziec, ze Giardien wykluczono, i ze mamy stawic sie na kontrole 17.11 (jest na urlopie).
I w koncu moje pytanie: podawac mu dalej Anaerobex? Bo mam wrazenie, biegunka wrocila po podaniu tego leku i skoro nie ma pasozytow to faszerowanie go lekami nie ma sensu.
Licze na Wasza pomoc, bo Wy tutaj wszyscy tacy madrzy jestescie ;-)
Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje!
Uaktualnienie:
dzis pojechalam do kliniki, jak sie okazalo, pani weterynarz dzis byla, tylko miala komplet. Zrobila Huntiemu jeszcze raz Röntgena, przedmiot z jelita wydalony, ale za to duzo gazow. Kazala podawac ten sam lek przez trzy tygodnie, tylko (skoro nie toleruje dawki 1 tabletki dziennie) 1/2 tabl. dziennie.

I tym razem mam dwa pytania:
- czy Anaerobex (Metronidazol) jest konieczny przeciw gazom w jelitach?
- ma ktos inny, mniej inwazyjny sposob na pozbycie sie ich?

Hunter wazyl przed trzema tygodniami prawie 18 kg, w tej chwili tylko 16 :-(

Pomozcie prosze, bo ja w tej materii nie mam zielonego pojecia, a osobiscie traktuje silne leki jako koniecznosc.
Moze jakies ziola (np. koperek), albo Sab Simplex (na kolke dla niemowlat)?
SleepingSun

15 listopada 2012, 21:51

pozbyć mechanicznie się można stosując np. espumissan, natomiast dobrze by było dojść do tego co jest ich przyczyną. jeżeli jest to zakażenie bakteryjne to metronidazol jest dobry rozwiązaniem - a pieniste biegunki mogą być objawem zakażenia jelit. nie wiem czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby psu podać antybiotyk np. neomycynę. na własną rękę możesz podawać psu probiotyk, np. bioprotect. bez konsultacji z weterynarzem nie odstawiaj sama leków. ziołami psu można zaszkodzić. poczekaj na opinie dr Jarka, chociaż ostatnio rzadko bywa na forum. Czy pies miał robione jakieś badania krwi?
Hunter i ja

16 listopada 2012, 00:03

NIe wiem, czy zakazenie bakteryjne mozna wykryc po kompleksowym badaniu kalu, ale to nie wykazalo zadnych wirusow i bakterii. Krwi nie mial badanej.
Pieniste biegunki skonczyly sie wlasciwie po pierwszym antybiotyku (dostawal go przez 5 dni) a dzien przed podaniem metronidazolu. Nastepnie dwie lub trzy kupy (sorry za okreslenie) byly calkiem normalne i w pierwszym dniu po podaniu leku od nowa biegunki.
Hunter zamieszkal z nami w wieku 9 tygodni i od poczatku przesypial cala noc, a dzis wstawalismy do niego dwa razy, bo "musial". Nie chodzi o to, ze nam to przeszkadza, tylko o to, ze on sie meczy.
Moze nie powinnam sama decydowac, ale rano nie dalam mu tabletki i teraz jego (znow dosadne slowo) kupa zaczyna miec jakis ksztalt. Humor tez mu sie poprawil, nawet zabawki przynosi i chce sie bawic.

Pani doktor tez nie byla zachwycona, ze sami zdecydowalismy, ale powiedziala, ze albo podamy mu mniejsza dawke lub ewentualnie jak nie chcemy to mamy go trzymac na dietetycznym RC przez miesiac. Jestem za wersja druga, tylko (jak pisalam nie jestem lekarzem i nie mnie decydowac) czy Royal Canin Gastro Intestinal jest odpowiednikiem antybiotyku?
I czy mozna karmic 5 miesiecznego szczeniaka pokarmem dla psow doroslych? -taki dostalam, chociaz wersja Junior tez jest.

Dziekuje bardzo za rade odnosnie probiotykow i ziol, o tym rowniez nie mialam pojecia.

I moze ktos odpowie mi na inne moje pytania i watpliwosci: bede wdzieczna i mam nadzieje spokojniejsza, bo my bardzo kochamy Huntera! ;-)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 listopada 2012, 00:25

jeżeli biegunka ma tendencje nawrotowe pilnie pełna analiza kału ( pasożyty i mikrobiologia), badania krwi - biochemia narządowa i morfologia. Jeśli go czyści należałoby nie używać amoxycyliny z kwasem krawulonowym gdyż często to ona jest przyczyną biegunek. Użyć innego antybiotyku . Obowiązkowo podaj biopreparat stabilizujący flore bakteryjną .
Hunter i ja

16 listopada 2012, 00:31

Bardo dziekuje Panie Jarku,

wiem, ze moje posty sa "lekko" chaotyczne, ale to z troski o mlodego.
My mu jeszcze podajemy do picia (za namowa innej pani weterynarz z tej samej kliniki) Enterorerment (Streptococcus faecium) i Käsepappeltee (herbata z malwy?).
Ja juz naprawde nie wiem, co mu z tych rzeczy szkodzi, a co pomaga...

Jeszcze raz bardzo dziekuje (musze pana rady jakos delikatnie naszej pani weterynarz przekazac) i serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 listopada 2012, 00:33

ten Enterorerment to biopreparat októrym piszę
Hunter i ja

16 listopada 2012, 00:37

Dziekuje bardzo, we wtorek jedziemy na wizyte kontrolna i poprosze o wykonanie tych badan.
Mam tylko nadzieje, ze to nie za pozno.
A gdyby do tego czasu biegunki ustaly (bo jednak dzis jest duzo lepiej) mam mimo to zrobic mu badania czy to bedzie oznaczac, ze pierwszy antybiotyk pomogl a ponownej biegunki dostal po drugim?

Z gory dziekuje za odpowiedz!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 listopada 2012, 00:46

można się wstrzymać z badania ale przy nawrocie wykonac je natychmiast
Gość

16 listopada 2012, 00:51

Jarek pisze:można się wstrzymać z badania ale przy nawrocie wykonac je natychmiast
Dziekuje i dobrej nocy zycze!
Gość

16 listopada 2012, 00:53

I jeszcze jedno pytanie: co z tymi gazami?
Jak to "przepedzic"? Czy przejdzie samo?
Wiem, natretna jestem...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 listopada 2012, 00:54

znaleźć przyczynę i ją zlikwidować a one ustąpią to tylko objaw schorzenia . Ale jakiego ?
Hunter i ja

16 listopada 2012, 00:56

Czyli jednak zrobimy mlodemu badania.
Teraz juz naprawde nie przeszkadzam, dziekuje bardzo i pozdrawiam!
Hunter i ja

18 listopada 2012, 19:47

Panie Jarku,
chcialabym bardzo panu jeszcze raz podziekowac za pomoc.
Hunter wczoraj znow mial biegunke i tak jak pan radzil pojechalismy z nim do lekarza. Tym razem innego. Oddalismy kal do badania, powiedzial, ze musi niezwlocznie mu zrobic analizy krwi (te, ktore pan zalecil). Podal mu kroplowke, ktora bedzie dostawal przez najblizsze dni, zeby odciazyc zoladek i jelita.
Teraz musimy tylko czekac na poprawe.
No i mamy odczucie, ze Huntie jest w dobrych rekach, bo ten lekarz wlasciwie powtorzyl pana slowa i tym zdobyl nasze zaufanie.
Pozdrawiam serdecznie!
Rikula

18 listopada 2012, 20:35

W swoim pierwszym poście napisałaś ,ze Pani dr po zrobieniu RTG jamy brzusznej zdiagnozowała w jelicie widoczny kamień bądz kawałek metalu.A obserwowałaś i zauważyłaś czy pies to obce ciało wydalił ? To WAŻNE . bo jesli nie to własnie to jest przyczyną zagazowania jelit Może powinnaś poprosić obecnego ,jak piszesz dobrego lekarza o wykonanie RTG brzucha ale koniecznie z kontrastem .To badanie nigdy nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże psu a może i uratuje jego życie . Uważam że jest to ważne i potrzebne badanie dla Twojego psa .Ewidentnie z tego co piszesz antybiotyk mu nie pomaga (nawet temu się nie dziwię ) za to kroplowki pomogą mu bardzo ,sama zobaczysz jak po kroplówce pies "odżyje".Kał był juz badany ( pasożyty wykluczono ) więc po co kolejny raz ? ale ok ...psu to nie zaszkodzi :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje