Analiza moczu psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

aga27

10 kwietnia 2012, 12:00

Witam,
czy badanie moczu psa można zrobić w ludzkim laboratorium? Chciałam zrobić suczce badanie ale wet jest 2 tyg. na urlopie a inny nie wykonuje tego badania :roll:
ania05

10 kwietnia 2012, 12:52

A wet ma maszynerię do badania moczu czy robi tylko paskowo ?Jak najbardziej możesz zrobić w ludzkim.
aga27

11 kwietnia 2012, 08:18

Nie wiem czym bada mocz, nawet nie widziałam, że można paskami.
Najszybciej będzie jak oddam do ludzkiego lab., tylko czy wyniki nie będą przekłamane? Czytając różne wypowiedzi, różne są opinie na ten temat :|
ania05

11 kwietnia 2012, 11:54

Nie wiem na ile przekłamane czy nie przekłamane ale zawsze jakiś obraz będziesz miała .U mojego psa zawsze wyniki moczu były że tak powiem adekwatne do choroby i podejrzeń więc myślę żę warto zobaczyć co się dzieje w moczu .Innego wyjścia nie masz .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 kwietnia 2012, 13:03

bez problemu możesz robić w ludzkim labolatorium.
aga27

12 kwietnia 2012, 14:47

Właśnie odebrałam wyniki, bardzo proszę o interpretację.

Sunia ma 12 lat waży 18,5 kg, ok 2 tyg temu miała usuwane kły z powodu ropnia - pod narkozą, od tamtego czasu więcej pije i więcej sika. Wypija ok 1 - 1,5 l dziennie , 4 -5 spacerków na siku w ciągu dnia. Niby tragedii nie ma ale mnie to zaniepokoiło... poza tym psica chętna do zabawy, radosna, ma apetyt za dwóch - jak zwykle.
Wyniki z laboratorium ludzkiego :

Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 kwietnia 2012, 00:09

w wynikach nie ma nic niepokojącego poza nizkim ciężarem moczu należałoby szukać dalej przyczyny większego pragnienia.
aga27

17 kwietnia 2012, 13:13

Dziękuję Panie Jarku :)
Od soboty jakby się poprawiło, wygląda na to, że picie i sikanie wraca do normy. W piątek na wieczornym spacerze była pobudzona i podsikiwała tak jak w czasie cieczki, być może to właśnie ona była powodem takiego stanu.

Nie chciałabym psa niepotrzebnie stresować wizytą u weta, czy możliwe, że niski ciężar wyszedł z powodu wypicia dużej ilości wody, skoro reszta jest w normie? Czy wystarczy, że powtórzę badanie moczu i będzie już OK - to nie szukać dziury w całym?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 kwietnia 2012, 22:54

tak powtórz badanie moczu. Oczywiście , że na ciężar moczu może mieć i ma wpływ ilość wypitych płynów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje