Proszę o pomoc moja sunia Sari od kiedy stwierdzono babeszjozę tzn od 13 marca 2009 jest leczona dość intensywnie.
Na poczatek po pierwszych badaniach gdzie mocznik miała 394,8
kreatynina-6,26; ALT 29,9
PLT-27 tys.
WBC-7
RBC 5,68
dostała leki imizol, dexame..., furosemid, metoclopramidum, catosal, hostamox, kroplówki baxter 2 razy dziennie po 250 ml
następne badanie z 16 marca
WBC 17,3
RBC-5,75
plt-110 tys
mocznik 357,5
kreatynina -5,1
23 marca
WBC 20,8
RBC- 6,49
plt-218
mocznik 98
kreatynina-3,44
potas 2,4
włączono kroplówki-płyn ringer lactate, lespewet, rubenal, dicoflor
3 kwiecień
WBC 14,8
RBC-6,57
PLT 309
Mocznik 225
Kreatynina 1,82
odstwienie kroplówek i furosemidum oraz metoclopramidum
podaj ę tylko
lespewet raz dziennie 1 tabl. oraz rubenal 300 dwa razy dziennie po 1/2 tabl.
wyniki z 18 kwietnia
WBC 15,3
RBC-7,19
PLT-491
Kreatynina 1,00
Mocznik -121,3
Potas-6,0
i kontynuacja tych samych leków
lespewet raz dziennie 1 tabl. oraz rubenal 300 dwa razy dziennie po 1/2 tabl
z tych badań widzę ,że kreatynina już jest w normie ale mocznik i potas nie czy powinnam podać furosemidum, bo jak dzwoniłam do lekarza kazał mi go podać ale obniży poziom potasu a może podwyższyć poziom kreatyniny oraz mocznika.
Czy powinnam jej podać.
Sunia czuje się według mnie dobrze, ma nawet olbrzymi apetyt co budzi u mnie niepokój.
Bo na prawdę już nie wiem co robić . Uwielbiam swoją Sari ale kiedy to leczenie się skończy, a może ktoś z was miał taki sam przypadek i może służyć radą.
Proszę o wskazówki
Babeszjoza
słuchaj lekarza co mówi i zaleca , bo zwierzę jest bardzo dobrze leczone i na pewno wie co robi i radzi.
-
a mi ostatnio wetka pokazywała test, w którym rozgniata się kleszcza i pokazuje czy był zarażony którąś chorobą - tylko nie pamiętam którą. Nie dopytałam jaka jest cena takiego testu? Może ktoś się orientuje?
.Dardamell pisze:Po jakim czasie od złapania kleszcza mogę zrobić psu badania aby wynik na babeszjozę był miarodajny? Z psem nic się nie dzieje, ale chcę mieć pewność, że nie została zarażona.
Szczerze mówiąc nie pamiętam. Myślę, że zakażony kleszcz szybko atakuje organizm.
-
badanie robi się na obecność pierwotniaków we krwi, ale czeka się na nie długo. Pewnie objawy by wystąpiły pierwsze.
-
wiem, że u ludzi musi minąć 3 dni ale nie wiem czy to nie chodzi o boleriozę. Czytałam o psie, u którego wystąpiła choroba a kleszcza miał wyciągniętego od razu. Także nie wiem czy na pewno tak jest z tymi 3 dniami.
-
tak, z tym że to jest opis właściciela, więc wiesz jak to jest. Myślę, że trzeba poczekać na doktora, to nie będzie wątpliwości:)
-
Z tego co wiem od mojejm pani wet, która ma schizę na punkcie babeszjozy i robi zawsze badanie w przypadkach dziwnych i podejrzanych, niezależnie od zeznań własciciela, to wynik badania jest już po kilku godzinach. Krew jedzie na cito kurierem do labu, i zwrotnie wyniki przychodzą na email
okres wylęgania babeszjozy trwa od kiku dni 2-5 dni do kilku tygodni a nawet lat ( 2 lata). Zarażenie może nastapić zaraz po ugryzieniu kleszcza nie ma na to jakiegoś limitu czasowego. Badanie na babeszjoze w renomowanej lecznicy czy klinice można wykonać na poczekaniu ( 20 - 30 min).