Dzień dobry wszystkim,
mam pytanie dotyczące badań profilaktycznych. W zeszłym roku zrobilismy naszej Rudej (wtedy czteroletniej) po raz pierwszy profilaktycznie badania krwi (morfologia i biochemia, nerki, wątroba i trzustka). W tym roku też chcemy. Czy badania profilaktyczne powinny też obejmować badanie moczu? Poczytałam na forum o pdstepnej niewydolnosci nerek i mnie zmroziło.
Pozdrawiam
M.
Badania profilaktyczne
-
badania moczu robi się chyba wtedy, kiedy badania profilu nerkowego są niepokojące. Po to aby ustalić przyczynę złych wyników. Natomiast na pewno nie zaszkodzi;)
U mojej suni profil nerkowy był ok natomiast w moczu już były zmiany .Wg mnie nie zaszkodzi zrobić moczu tym bardziej że jest to najmniej kosztowne badanie 5 zł .
Dziękuję za odpowiedzi. Zrobimy w takim razie też badania moczu. Jestem na punkcie badań trochę przewrażliwiona, bo gdybyśmy wcześniej wykryli problemy z wątrobą u naszej poprzedniej suni, zaoszczędzilibiśmy jej wiele bólu. Teraz dmuchamy na zimne:)
Pozdrawiam
M.
Pozdrawiam
M.
każde wykonane badanie ma swoja wartość diagnostyczną. Jeśli tylko macie możliwość rubcie swoim zwierzakom badania , zakres ich zależy od zasobności portfela , bo można wykonać minimalistyczne badania i je rozszerzać , a można odrazu wykonać duży zakres. To zależy tylko od was i sugesti lekarza.
-
- Informacje
-