Badania u szczeniaka
Mam pytanie do Pana doktora. Mam 3 miesięcznego szczeniaka boksera. Chciałabym się dowiedzieć czy powinien on mieć zrobione już jakieś podstawowe badania? Jesli tak to jakie? A poza tym, czy można już wykonać u niego prześwietlenie stawów (chodzi mi konkretnie o wykluczenie ewentualnej dysplazji)? Proszę o radę.
Witam ponownie. Czy ktos mógłby odpowiedzieć na moje w/w pytanie? Może ktoś z użytkowników wie coś na ten temat? Z góry dziękuje!
XXXXXX
Podaję link na forum XXXXXXX dział WETERYNARIA.
Zarejestruj się i załóż temat. Tam jest sporo użytkowników i z całą pewnością znajdzie się ktoś kto Ci pomoże.
Pozdrawiam
Ewa
Podaję link na forum XXXXXXX dział WETERYNARIA.
Zarejestruj się i załóż temat. Tam jest sporo użytkowników i z całą pewnością znajdzie się ktoś kto Ci pomoże.
Pozdrawiam
Ewa
Wystarczy poszukać na tutejszym forum,prześwietlenie możemy wykonać już od 2 miesiąca życia
Ps jest taka opcja szukaj wpisz dysplazja to będziesz miała co czytać
Pozdrawiam
Ps jest taka opcja szukaj wpisz dysplazja to będziesz miała co czytać
Pozdrawiam
jak powiedział Boguś, poszperaj bo już pisaliśmy. Dysplazje już mu wykonaj. Możesz u niego wykonać tzw. profil szczenięcy tj. zespół badań krwi wskazujący na prawidłowy rozwój szczeniaka ( oględnie mówiąc). A poza tym regularnie szczepiąc psa bada go lekarz. To podstawa.
Dziękuję za pomoc. Szukałam na forum i co nieco znalazłam. Interesuje mnie jeszcze czy podczas robienia zdjecia RTG piesek musi byc koniecznie pod narkozą? Czytałam, że raczej tak, ale chciałabym poznać Pana opinię. Wolalabym raczej żeby nie dostał narkozy. Boję się o niego, że np. coś mu sie stanie i nie obudzi się:(
zdecydowanie tak. Niedokładne zwiotczenie psa może dać błędnie ujemny wynik badania.
Panie Doktorze, czy w profilu szczenięcym analizuje się wyniki poszczególnych parametrów badania biochemicznego (np. Ca lub P) czy również ich wzajemny stosunek do siebie?Jarek pisze:Możesz u niego wykonać tzw. profil szczenięcy tj. zespół badań krwi wskazujący na prawidłowy rozwój szczeniaka ( oględnie mówiąc)
Gdzieś spotkałem się z takim podaniem wyników profilu szczenięcego:
Ca/Alb
Ca/Bc
Ca/P
Jeśli tak to jakie powinny być prawidłowe wartości np. Ca/P?
ca/p = 2
Dziękuję za odpowiedź. U nas wygląda to następująco (pies 7 m-cy):
Ca - 8,1
P - 2,31
Białko całk - 92,64
Mocznik - 10,51
Ap - 217
Alb - 3,17
Mamy więc podwyższony mocznik, Ap i białko, a obniżone Ca i P, stosunek Ca/P = 3,50, Alat i Amylaza w normie. Co powinienem dalej zrobić? Zmienić psu karmę na zawierającą mniej białka i dodawać preparat zawierający wapń i fosfor? Wykonać dodatkowe badania nerek?
Pies mało je, za to wydaje mi się, że stosunkowo dużo pije. Jest na Royal Canin.
Ca - 8,1
P - 2,31
Białko całk - 92,64
Mocznik - 10,51
Ap - 217
Alb - 3,17
Mamy więc podwyższony mocznik, Ap i białko, a obniżone Ca i P, stosunek Ca/P = 3,50, Alat i Amylaza w normie. Co powinienem dalej zrobić? Zmienić psu karmę na zawierającą mniej białka i dodawać preparat zawierający wapń i fosfor? Wykonać dodatkowe badania nerek?
Pies mało je, za to wydaje mi się, że stosunkowo dużo pije. Jest na Royal Canin.
powinieneś PILNIE zgłosić się do lekarza z psem i zająć jego nerkami w pierwszej kolejności, dokładnie porozmawiać o tym jak karmisz psa, wykonać dodatkowe badania i powoli normalizować jego stan. Nie rób z nikim tego przez interenet to są zbyt powazne sprawy u takiego malucha.
Panie Doktorze, wczoraj dopiero odebrałem wyniki badania krwi, oczywiście że pójdziemy do lekarza, a nie będziemy leczyć przez internet. Aczkolwiek chciałbym też poznać Pańską opinię.
Pies jest od początku na karmie Royal Canin. Wcześniej jadł Giant Babydog, a teraz je Giant Puppy - zmiana nastąpiła zgodnie z tym jak podaje producent -> w zależności od wieku. Ta karma Puppy zawiera 36% białka, Babydog miał 30%. To chyba dużo patrząc na inne karmy, bo np. Eukanuba ma tylko 26%, Hills 27,5% a RC aż 36%. Czy więc to może mieć wpływ na jego stan nerek i podwyższony poziom mocznika oraz białka we krwi?
Morfologia jest ok, a obniżony poziom Ca i P wynika prawdopodobnie z tego, że pies nie zjada nawet 50% dziennej dawki, bardzo kiepsko z apetytem u niego, ale mimo to wygląda chyba tak jak powinien wyglądać szczeniak w jego wieku. Obecnie na apetyt dostaje Peritol ale jak na razie nie widać skutków podawania. Wątroba i trzustka ok - Alat i amylaza w normie. Żadnych niepokojących objawów poza tym, że wydaje mi się iż zbyt dużo pije - waży 32kg a wypija dziennie ponad 1,5 litra wody, przy czym tryb życia prowadzi raczej spokojny
Jakie jeszcze dodatkowe badania powinienem wykonać Pana zdaniem?
Pies jest od początku na karmie Royal Canin. Wcześniej jadł Giant Babydog, a teraz je Giant Puppy - zmiana nastąpiła zgodnie z tym jak podaje producent -> w zależności od wieku. Ta karma Puppy zawiera 36% białka, Babydog miał 30%. To chyba dużo patrząc na inne karmy, bo np. Eukanuba ma tylko 26%, Hills 27,5% a RC aż 36%. Czy więc to może mieć wpływ na jego stan nerek i podwyższony poziom mocznika oraz białka we krwi?
Morfologia jest ok, a obniżony poziom Ca i P wynika prawdopodobnie z tego, że pies nie zjada nawet 50% dziennej dawki, bardzo kiepsko z apetytem u niego, ale mimo to wygląda chyba tak jak powinien wyglądać szczeniak w jego wieku. Obecnie na apetyt dostaje Peritol ale jak na razie nie widać skutków podawania. Wątroba i trzustka ok - Alat i amylaza w normie. Żadnych niepokojących objawów poza tym, że wydaje mi się iż zbyt dużo pije - waży 32kg a wypija dziennie ponad 1,5 litra wody, przy czym tryb życia prowadzi raczej spokojny
Jakie jeszcze dodatkowe badania powinienem wykonać Pana zdaniem?
na pewno temu psu trzeba wyrównać niedobory CA i P czyli trzeba podać jakiś preparat witaminowy ale wcześniej zrobiłbym analizę moczu i dorobiłbym morfologię i kreatyninę.
Dziękuję. Morfologia była robiona i jest ok, zrobimy mocz i kreatyninę. I przejdziemy na karmę o niższej zawartości białka, bo pod tym kątem RC Puppy przewyższa chyba tylko Orijen, a jak Pan pisał wcześniej duża zawartość białka może powodować problemy narządowe.
Mocz zrobiony. Wyniki:
Barwa - słomkowa
Przejrzystość - zupełna
Ciężar wł. - 1,015
Odczyn - 7
Białko - neg
Cukier - norma
Bilirubina - neg
Nabłonki płaskie - 0-1 wpw
Nabłonki okrągłe - brak
Pasma śluzu - brak
Leukocyty - 25 1+ 6-8 wpw
Erytrocyty - 10 1+ 10-12 wpw (świeże)
Bakterie - nieliczne
Skł. mineralne - brak
Czy jest tu powód do niepokoju panie Doktorze? To suczka, 7 miesięcy, 32kg.
Barwa - słomkowa
Przejrzystość - zupełna
Ciężar wł. - 1,015
Odczyn - 7
Białko - neg
Cukier - norma
Bilirubina - neg
Nabłonki płaskie - 0-1 wpw
Nabłonki okrągłe - brak
Pasma śluzu - brak
Leukocyty - 25 1+ 6-8 wpw
Erytrocyty - 10 1+ 10-12 wpw (świeże)
Bakterie - nieliczne
Skł. mineralne - brak
Czy jest tu powód do niepokoju panie Doktorze? To suczka, 7 miesięcy, 32kg.
-
- Informacje
-