Bakteriologia i mykologia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

05 stycznia 2007, 15:01

Dzień dobry.
Od dłuższego czasu przeglądam to forum oraz przymierzam się do zakupów w Waszym sklepie.
Jednak obecnie mam poważny problem na głowie.
Moj suczka miała robiony kilka tygodni temu wymaz z nosa. Zakres badań to: bakteriologia, mykologia. Wykryto u niej gronkowca Staphylococcus intermedius i gronkowca złocistego Staphulococcus aureus. Mykologia wykazała wzros kolonii grzybów drożdżowych zrodzaju Candida i alg z rodzaju Prototheca. Panie Jarku czy wie Pan coś więcej na temat tych alg? Weterynarz do którego chodzę z psem pokazał mi książkę, tam przeczytalam, żę jest to bardzo żadka choroba u psów.Nie wykryto do dzisiaj jak dochodzi do zakażenia. Najgorsze jest to, że było tam napisane" pomimo leczenia zawsze prowadzi do zgonu". Obecnie poszukuję rad i różnych informacji od innych weterynarzy. W internecie nic na ten temat nie mogę znaleźć.
I czy jest to zarazliwe dla ludzi?

Z góry dziekuję za odpowiedź.
Estera Owczarska
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 stycznia 2007, 23:25

muszę Panią rozczarować ale robimy mase badań mikrobiologicznych i nigdy nie zdiagnoowałem alg. Nie wiem w ogóle skąd się mogą brać. Wyjeżdżam teraz za tydzień proszę się przypomnieć po 15 stycznia coś poszukam i popytam w labolatorium.
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

06 stycznia 2007, 00:03

dobrze, oczywiście przypomnę sie po 15 stycznia. A na dzień dzisiejszy...co Pan sądzi o powtórzeniu badania i wysłaniu go do innego labolatorium? może to jakaś pomyłka? W co niestety wątpię... :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 stycznia 2007, 23:11

chyba bym tak zrobił.
ODPOWIEDZ
  • Informacje