Bardzo złe wyniki prób wątrobowych u 9cio miesięcznego psa.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Dardamell

07 grudnia 2012, 06:09

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 20:31 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marta91

07 grudnia 2012, 13:48

Dobra. Do czegoś w końcu doszliśmy. To prawdopodobnie STŁUSZCZENIE WĄTROBY. Stąd podwyższone wyniki, brak żadnych objawów u psa i zmiany w strukturze wątroby a także biaława obwódka. Przyznam, że troszkę mi ulżyło. Da się to leczyć sunia przeszła na diete + leki i szybko wróci do zdrowia. :)
Skąd stłuszczenie? No prawdopodobnie przedobrzyłam z karmą. Orijen jak wiadomo ma dużo białka, to może być przyczyna mimo, że podobno białko nie szkodzi młodym psom to mogło jednak coś być na rzeczy.
Podobno u szczeniąt ras miniaturowych w wieku szczenięcym jest następstwem hipoglikemii. Muszę o to zapytac naszego lekarza.
Cóż, narazie chyba trzymam się tej diagnozy bo właściwie najbardziej pasuje do wszystkiego co się dzieje z psem. Przechodzimy na ścisłą diete, 40 g karmy na dobrę w dwóch porcjach ostatnia o 17, tabletki, póki co kroplówki i zobaczymy jakie wyniki za 30 dni. Dam znać co z psem :) Pozdrawiam
SleepingSun

07 grudnia 2012, 14:09

na jakiej podstawie doszliście do takiej diagnozy? stłuszczenie wątroby to jeden krok do marskości - więc nie tylko chyba Alat byłby podwyższony, ale ASPAT także. Stłuszczenie wątroby jest następstwem złego metabolizowania tłuszczów, a nie białka. Sprawdzaliście czy pies nie ma cukrzycy?
Martta91

07 grudnia 2012, 15:01

Przecież w wynikach jest aspat podwyższony i to dużo bo 119 :) (norma jest do 45) alat prawie 600. Na podstawie USG bo są zmiany w strukturze wątroby tak jak pisałam co zaobserwował lekarz. Ostatnio jej przeliczali poziom glukozy we krwi (nie wiem czy to ma coś wspólnego z cukrzycą?) to ma w normie. Ale w poniedziałek będę u lekarza to będziemy ją diagnozować w kierunku cukrzycy lub 'niedocukrzenia'.

Tylko że przy cukrzycy jest nadmierne pragnienie a mała mało pije i przez to ma zagęszczoną krew (dlatego dostaje kroplówki i muszę ją dopajać wodą). Może jak już to w drugą strone - za niski cukier to też skutkuje marskością.
Sama nie wiem?
Gayka

08 grudnia 2012, 08:56

Pamiętam jak ok roku 2005/2006 pokazał się w Polsce Orijen, pierwszą paczkę kupiłam na światówce w Poznaniu dla mojej żyjącej jeszcze wtedy seniorki i ...mocno jej zaszkodziłam. Mimo, że byłą zdoriwym psem to po kilku opakowaniach Orijena wyniki były fatalne i skończyło się na leczeniu wątroby. Pamiętam, że karma wet postawiła psa na nogi.
Po tej przygodzie jestem bardzo sceptyczna do nowości .
Trzymam kciuki za zdrowie malucha !
Awatar użytkownika
marta91

08 grudnia 2012, 12:36

@ Gayka a więc jednak.. No już spotkałam się z takimi opiniami, że Orijen szkodził. Że psy miały biegunki, wymioty, karma była źle przyswajana. Ona wygląda fantastycznie jeśli chodzi o skład ale tak na prawde jej jakość nie jest w żaden sposób potwierdzona, nie mamy kontroli nad produkcją i nie wiemy czy znajduje się w niej to, co jest napisane na opakowaniu.

Zastanawiam się jaką karmę podawać moim psom żeby im nie szkodzić. Nie jestem przekonana do Royala ale z drugiej strony nie słyszalam, żeby zaszkodziła psu kiedyś.
Gayka

08 grudnia 2012, 12:55

marta91 pisze:@ Gayka a więc jednak.. No już spotkałam się z takimi opiniami, że Orijen szkodził. Że psy miały biegunki, wymioty, karma była źle przyswajana. Ona wygląda fantastycznie jeśli chodzi o skład ale tak na prawde jej jakość nie jest w żaden sposób potwierdzona, nie mamy kontroli nad produkcją i nie wiemy czy znajduje się w niej to, co jest napisane na opakowaniu.

Zastanawiam się jaką karmę podawać moim psom żeby im nie szkodzić. Nie jestem przekonana do Royala ale z drugiej strony nie słyszalam, żeby zaszkodziła psu kiedyś.
o tak royal to temat rzeka :wink: Mam psy od ponad 20 lat ( myśliwskie, pracujące , wystawowe) . Mnie RC nigdy nie zawiódł. Moim zdaniem to karma sprawdzona i tyle. Gloryfikowanie kazdej karmy za ilośc miesa uwazam za nieporozumienie . Nie zanm się na tym czy białko w ilości 40% to dobra proporcja czy nie dobra, ani tez nie wiem ile tłuszczu jest bezpieczne a ile juz nie jest. Dlatego zmuszona jestem do wierności marce znanej i testowanej na własnych psach od lat. Dla jednych to będzie ryal dla innych nutra a dla jeszcze innych inna karma.
Dla psa z chorą watrobą z najczystszym sumieniem polecam Ci RH Hepatic ! Poprawa wyników gwarantowana .
Awatar użytkownika
marta91

08 grudnia 2012, 13:07

@ Goyka dziękuję za odpowiedź. :) No moja chora sunia też jest na Hepaticu, ma ścisłą diete 40 g karmy na dobe i nic poza tym. Ale młodsza jest na Acanie czasem podaję jej Orijen dla wzbogacenia diety.
Też zastanawiam się żeby kupić Royala nawet jest dla Yorków specjalny.. Pomyślę jeszcze nad tym, ale szczerze to jestem zła sama na siebie. Chciałam dobrze a nieświadomie dobijałam swojego psa..

A Twoje psy po Royalu były zdrowe, nie masz żadnych złych doświadczen jesli chodzi o tą karmę?
Gayka

08 grudnia 2012, 13:24

marta91 pisze:@ Goyka dziękuję za odpowiedź. :) No moja chora sunia też jest na Hepaticu, ma ścisłą diete 40 g karmy na dobe i nic poza tym. Ale młodsza jest na Acanie czasem podaję jej Orijen dla wzbogacenia diety.
Też zastanawiam się żeby kupić Royala nawet jest dla Yorków specjalny.. Pomyślę jeszcze nad tym, ale szczerze to jestem zła sama na siebie. Chciałam dobrze a nieświadomie dobijałam swojego psa..

A Twoje psy po Royalu były zdrowe, nie masz żadnych złych doświadczen jesli chodzi o tą karmę?
Nie mam żłych doświadczeń absolutnie , choć niektóre ich karmy nie słuzyły moim psom. Teoretycznie byłam długo przecinikiem royala , wydawał mi się pelen chemii i nadal ta chemia mi przeszkadza. Ale z drugiej strony karma sprawdziała się w ielu sytuacjach i czesto do niej wracałam , bo na niej nigdy żadnych problemów moje psy nie miały . Może sa lepsze, ale ja ich nie znalazłam.
Obecną sunię wychowałam na RC vet care nutrition ( wersja weter dla zdrowych psów) i było super. Potem przeszłam na RC bytowego dla jamników ( bardzo fajny skład bez kukurydzy ! ) ale dla mojej sterylizowanej damy trochę zbyt kaloryczna. Na codzień sunia dostaje bytowego mini lighta lub wetowskiego mini adulta . W listopadzie moja psica przeszła operację kręgosłupa i trzeba szybko schudnąć więc dostaje rc obesity. Pieknie wygląda, sierśc luksusowa, energi całe mnóstwo, przyswajanie super, zero problemów z wydalaniem co jest kluczowe u psa po operacji kregosłupa!!

A jak psica na tym Hepaticu ??
Awatar użytkownika
marta91

08 grudnia 2012, 13:47

Hmm no właśnie, bo RC ma tych karm od groma.. Wybór bardzo szeroki, czyli można np karmę dla jamników podawać Yorkom? Którą karmę być mi polecała z RC? Rozważam jeszcze Acanę bez zbóż, ładna składowo ale to ten sam producent co Orijen i już nie mam zaufania.
Rozumiem, no tak jest, ze jak coś się dzieje to właściwie Royal ma karmę na różne problemy i choroby i trzeba się z nią 'przeprosić'. Ja też jestem przeciwniczką Royala no a koniec koncem sunia skonczyła na Royalu. :)

A co do mojej suni to zauważyłam różnicę w kupach, po Orijenie kupy były małe, chude i takie bardzo ciemne i suche, miałam wrażenie że dobrze przyswaja tą karmę. Po Royalu kupę robi dalej dwa razy dziennie, ale większą i taką bardziej miękką, jasno-brązową. Chętnie ją zjada, zmian w wyglądzie nie zauważyłam chociaż po Orijenie miała lepszą sylwetkę. Wcięcie w tali, bardzo ładnie wyglądała a teraz trochę się zaokrągliła. Zastanawiam się, czy nie zmniejszyć trochę dawki, no ale 40g to dawka zalecana jak dostanie mniej to wtedy nie dostanie wszystkiego co potrzebuje. Bo dawka zalecana na 5 kg to 105 g, no a ona waży 1,90.. Czyli na 2,5 kg wychodzi 52.5 g. Z weterynarzem ustaliliśmy 40 g będzie ok.
Gayka

08 grudnia 2012, 16:53

tak, czasem trzeba się przeprosić :wink: zwłaszcza jak pies choruje . A jesli karma pomaga to juz zupełnie zmienia się poglądy :!:
Jasne, że jamniczą możesz dawać yorkowi, to w zasadzie zupełenie bez różnicy moim zdaniem. Podział na rasy jakoś mnie nie przekonuje . Trudno mi polecać cos konkretnego dla Twojefgo psa, bo nie mam pojęcia jakie ma potrzeby.Ja na zimę zawsze kupuję coś niskokalorycznego, bo to nie jest dla nas czas dużej aktywności a mam psa sterylizowanego. Poza tym moja sunia nie ma specjalnych potrzeb a suplementy dostaje niezaleznie od karmy. Jak pies się zaokrąglił to chyba bym Ci polecała mini lighta.
Awatar użytkownika
marta91

08 grudnia 2012, 17:13

W sumie, głupio zapytałam też nie wierzę w podział na rasy :D Muszę pooglądać składy i wybrać jakąś perełkę. No z lightem to jest dobre rozwiązanie, ale dopiero jak jej wątroba dojdzie do siebie, narazie musi być na hepaticu..
Gayka

08 grudnia 2012, 19:15

Koniecznie dokończcie leczenie na Hepaticu i nie śpiesz się do zmiany za szybko.MOja staruszka wcinała go cale lata i miała się znakomicie. Potem fajną opcją jest http://www.krakvet.pl/royal-canin-adult ... 12964.html
Udu123

09 grudnia 2012, 18:08

Hej wam,

Nie wiem czemu ale rasa Yorshire Terier na tym forum cały czas ma problemy z wątrobą. Wejdź na wątek Błagam o Pomoc! To samo tylko pani uspała swojego pieska.
Awatar użytkownika
marta91

09 grudnia 2012, 18:33

Wiem pisałam już kilka postów żeby napisała coś więcej na temat przebiegu choroby, leczenia itp ale nie napisała, zostawiłam swój tel i zobaczymy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje