Bax - 13-sto letni sznaucer miniatura.
Od około tygodnia dziwne zachowanie w domu, pokręcony, apatyczny, nietykalski, unika kontaktu i najlepiej jak go nikt nie zaczepia. Je i pije jednak normalnie, kupka, siku - normalnie, stosownie do jego wieku.
Ma dodatkowo jakby ataki (albo nagle czegoś przestrasza się), wyje, skomle, potrafi tak zrobić 2-3 razy w nocy.
Ożywia się, jeżeli wychodzi na spacer, kilka razy otrzepie, zakręci i .... normaaalny zdrowy pies ! Noga wysoooko do sikania, ogon do góry, zaciekawiony wszystkim, szybko chodzi, przemieszcza, reaguje na zawołanie, pozwala głaskać.
Po tych "atakach" nocnych również chętnie wyjdzie na spacer - staje się zdrowym psem.
Zamieściłem krótkie filmiki na YouTube z jego zachowaniem - jeden w dzień, drugi w nocy, taka końcówka "ataku", trzeci w 1-2 minuty po filmiku w mieszkaniu.
Może mam zrobić coś, czy może nagrać jakieś inne jego zachowanie z konkretną czynnością ?
Baaardzo proszę o oglądnięcie i jakiekolwiek sugestie czy pomoc ...
https://www.youtube.com/watch?v=P37pZp4NeUQ
https://www.youtube.com/watch?v=Zt7Bgom8KKM
https://youtu.be/bIdXfORZ3us
Bax - co mu jest ?
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2018, 17:25 przez emer, łącznie zmieniany 2 razy.
pilnie szybka wizyta u lekarza zdjęcia kręgosłupa szyjno - piersiowego jeśli wszystko ok niestety będą potrzebne dokładne badania głowy.
Kręgosłup raczej OK, zachowanie na zewnątrz (filmik trzeci), jego wyginanie we wszystkie strony (np sikanie), otrzepywanie że cały kręgosłup pracuje, on tylko w mieszkaniu tak wygina się, raczej mówi że jest OK ...
Natomiast pisząc o "dokładnych badaniach głowy", co konkretnie ma Pan na myśli ?
Czy może to być padaczka w jakiejś specyficznej postaci ? Luminal może pomóc ?
Natomiast pisząc o "dokładnych badaniach głowy", co konkretnie ma Pan na myśli ?
Czy może to być padaczka w jakiejś specyficznej postaci ? Luminal może pomóc ?
MRI głowy
Kręgosłup w porządku.
Kompleksowe badanie krwi i wyniki (częściowe - telefonicznie) wykazało, że wszystko OK, czekam jeszcze na wyniki o tarczycy i coś o jonizacji czy jakoś tam ...
Przy okazji pobierania krwi wet wyraziła się, że serce w złym stanie (wiek?) ... ale czekamy jeszcze na wszystkie wyniki z krwi.
Czy stan serca może rzutować na jakąś anormalną pracę mózgu ? Np niedokrwienie mózgu, jakieś omdlenia, zwidy itp ?
Kompleksowe badanie krwi i wyniki (częściowe - telefonicznie) wykazało, że wszystko OK, czekam jeszcze na wyniki o tarczycy i coś o jonizacji czy jakoś tam ...
Przy okazji pobierania krwi wet wyraziła się, że serce w złym stanie (wiek?) ... ale czekamy jeszcze na wszystkie wyniki z krwi.
Czy stan serca może rzutować na jakąś anormalną pracę mózgu ? Np niedokrwienie mózgu, jakieś omdlenia, zwidy itp ?
-
Moja suczka miała omdlenia (chociaż wyglądało to inaczej, bo przewracała się, wyginała w tył i czasem piszczała) jeden weterynarz chciał podawać już luminal (na oko uznał, że to padaczka - całe szczęście ja nie podałam) wkrótce po tym dostała kardiogennego obrzęku płuc i pojechałyśmy do innej kliniki. Tam w badaniach wyszła endokardioza i rozpoczęłyśmy leczenie kardiologiczne, leki zaczęły działać, stan serca nieznacznie się poprawił i omdlenia znikły.
Lustysiu - u mnie jest podobnie, chyba za szybka diagnoza (padaczka) i teraz powoli odstawiam Luminal (dawałem 5dni). Bax zaczął być niesamowicie słaby i mieć zaburzenia równowagi. O serduchu Baxa tak samo mówiła P.Weterynarz (inna), że zastawki, że szmery. Trzeci dzień daję mu Karsivan, UpCard, Benakor
Zaburzenia w pracy układu krążenia mogą bezpośrednio rzutować na pracę samego mózgu. Jednak te objawy które przedstawiłeś i opisujesz, nie wykazują objawów kardiogennych, a powinny one także w tym wypadku występować. W związku z tym nie można wykluczyć współudziału układu krążenia i wtórnego oddziaływania na ośrodkowy układ nerwowy. Niemniej powinno się tu postępowć z diagnostyką i zawężać ewentualne przyczyny takich zachowań jakie nagrałeś na filmie.
-
- Informacje
-