Bardzo bym chciała, aby zerknął pan na to jak chodzi mój pies. Po śmierci Kori wzięliśmy ze schroniska 2 letnią suczkę, dopiero co skończyła karmić szczeniaki. jest bardzo chuda, ale odkarmiamy - mięśni też za wiele nie ma... Byliśmy na ''przeglądzie'', wszystko w porządku. Poprosiłam Panią weterynarz żeby zerknęła na sposób jej chodu - nazwała to chodem beczkowatym, powiedziała że gdyby zaczynała kuleć to można zrobić rtg. tak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=grQdiBwX ... e=youtu.be
suczka tak się wykręca tylko jak wolno chodzi (a chodzi może przez 20 minut w ciągu całego dnia). ona głównie biega, wtedy trzyma się prosto (bez wykręcania tułowia). strasznie dziwnie stawia te tyle nogi i wzbudza to mój niepokój.nie wykazuje objawów bolesności, nie kuleje - dużo, biega, skacze (chociaż staram się to skakanie ograniczać). czy widzi pan w tym chodzie coś niepokojącego? podawać jej jakieś suplementy na stawy albo zrobić rtg?
beczkowaty chód?
nie jest to idealny chód , ale też nie panikowałbym. Należałoby takie nogi zbadać . Troszkę inaczej stawia nogę prawą wydłuża zakrok , po czym wraca do normy. Tyle można powiedzieć . Reszte należałoby widzieć na bieżąco.
-
też właśnie zauważyłam, że z tą prawą nogą coś nie tak. jak biega to czasem tak jakby ją ściąga trochę w górę, razem z biodrem. to wybierzemy się do Pana jak znajdziemy trochę czasu:)
Mam pieska również ze schroniska i chodzi podobnie
A jakie schorzenia mogą się wiązać z takim chodem?
Na co zwracać uwagę?
A jakie schorzenia mogą się wiązać z takim chodem?
Na co zwracać uwagę?
schorzeń może być masa. Trzeba zbadac psa i wtedy mozna orzec co jest przyczyną . A na co zwracać uwagę ? Kulawizny, odciążanie łapy, niesymetryczny chód, nieuzywanie łapy ( to już skrajność).
-
- Informacje
-