dziękuję za odpowiedź. Pobranie moczu z pęcherza na posiew - dokładnie to samo zaproponował nasz lekarz. Z tym że zaproponował najpierw leczenie kolejnym antybiotykiem, w zależności od rodzaju bakterii jaka wyrośnie.
Czy pobranie moczu bezpośrednio z pęcherza wiąże się z jakimś ryzykiem?
Bezwiedne posikiwanie
odnośnie tej prostaty też nic nie rozumiem...Czy to ten przewlekły stan zapalny może powodować to,że gruczoł nadal jest powiększony i obrosły go torbiele, czy jedno z drugim nie ma nic wspólnego?
Długa droga przed nami...stan zapalny przeszedł już na nerki, o zgrozo
Nie wiem co ten pies przeszedł, ale mam jakieś dziwne wrażenie, że to tak w schronie go doprawili!
Długa droga przed nami...stan zapalny przeszedł już na nerki, o zgrozo
Nie wiem co ten pies przeszedł, ale mam jakieś dziwne wrażenie, że to tak w schronie go doprawili!
a wykonaliści dalsze badania diagnostyczne?
Wykonaliśmy dokładne usg oraz pobranie moczu z pęcherza, czekamy na wyniki posiewu, będą lada dzień.
Pies był w premedykacji do tego pobrania moczu z pęcherza, i na wieczór po tym dostał jakiejś alergii, drapie się, ma zaczerwienioną skórę. Czy to możliwe by dostał alergii od zastosowanego leku znieczulającego??
Pies był w premedykacji do tego pobrania moczu z pęcherza, i na wieczór po tym dostał jakiejś alergii, drapie się, ma zaczerwienioną skórę. Czy to możliwe by dostał alergii od zastosowanego leku znieczulającego??
może się zdarzyć choć częściej uczulenia wywołują np. antybiotyki. Jak będa wyniki to piszcie. A usg coś zmieniło?
Był 2 tyg po ostatniej tabletce antybiotyku jak miał to znieczulenie. Jeśli się zdarza to pewnie się zdarzyło, bo jak tylko wytrzeźwiał po znieczuleniu, to zaczął się drapać, trze pyskiem o meble, tak go swędzi. Smaruję te miejsca zaczerwienione rywanolem, daje do picia wapno, a najbardziej zaczerwienione miejsca posmarowałam hydrokortyzonem. Nie wiem czy dobrze robię, ale czeka do kolejna dawka antybiotyków jeśli wyhodują jakąs bakterię z moczu, dlatego wstrzymuje się przed podawaniem jakichs leków na to uczulenie. Czy źle robię? Czy powinnam jednak jakiś lek podać?
Wynik usg zapisałam na 3 stronie tego postu.
Wynik usg zapisałam na 3 stronie tego postu.
a nie to myslałem , że miał powtórne usg. Ja wprowadziłbym leczenie przeciwalegiczne w oczekiwaniu na posiewy z moczu.. Chyba, że miejscowe leczeni przynosi bardzo dobre efekty.
Doktorze, a jak takie leczenie przeciwalergiczne powinno się zastosować (zaczerwieniona skóra miejscowo, drapanie się, zwłaszcza w okolicach pyska, wygryzanie się) - chodzi mi o jakieś tanie sposoby, może ludzkimi lekami, bo spore pieniądze będe musiała zaraz przeznaczyć na problemy prostaty, zapalenia pęcherza itd.
wapno ogólnie już stosujesz , mozna w kosultacji z lekarzem podać coś odczulajacego ogólnie z ludzkich leków.
też bym go dał. A po co antybiotyk , ma infekcję na skórze.
Z moczu nie wyhodowano bakterii, jedynie jest obecna mikroflora, więc cały ten problem staje się dla mnie kosmicznie niejasny Pies moczy się na maksa, zaczyna być osłabiony. Dostaniemy nowy antybiotyk oraz równolegle hormony na przerośnięty, mimo kastracji gruczoł prostaty - Etofil jesli nie przekręciłam tej nazwy.
Nie wiem, czy podjęta droga leczenia jest właściwa? Czy to bakterie wywołujące stan zapalny, choć w posiewie z moczu nie wyszły, prowadzą do nie zmniejszania się gruczołu krokowego, czy też przerośnięty gruczoł krokowy i obecne torbiele powiększają stan zapalny pęcherza i cewki moczowej?
Nie wiem, czy podjęta droga leczenia jest właściwa? Czy to bakterie wywołujące stan zapalny, choć w posiewie z moczu nie wyszły, prowadzą do nie zmniejszania się gruczołu krokowego, czy też przerośnięty gruczoł krokowy i obecne torbiele powiększają stan zapalny pęcherza i cewki moczowej?
gościu takie jest prawo. Lecznica nie musi wydawać wyników , bo stanowią własność zakładu leczniczego, ale musisz dokładne rozpoznanie dostać z leczeniem. U nas w lecznicy akurat zawsze wydajemy wszystkie wyniki zarówno krwi, moczu, usg, rtg. Ale prawo zezwala na zatrzymywanie wyników. Jeśli lecznica nie daje pełnego opisu i leczenia powinna wydać wtedy wyniki.
Pies dostał Zinnat 500mg 2xdziennie 1tbl. Równolegle ma być wprowadzenie leczenie hormonalne przerostu prostaty (skoro kastracja 5 mcy temu nie pomogła). Czy hormony doprowadzą też do zaniku torbieli prostaty?
Czy to jest właściwa droga doktorze??
Boję się już myśleć, że to by nie pomogło, wiadomo, każda kuracja antybiotykowa nie jest obojętna..
Czy to jest właściwa droga doktorze??
Boję się już myśleć, że to by nie pomogło, wiadomo, każda kuracja antybiotykowa nie jest obojętna..