Właśnie dowiedziałam się, że mój 7-letni pies (duży mieszaniec, matka- 80% owczarek niemiecki) prawdopodobnie choruje na białaczke. Lekarz stwierdził to na podstawie badań krwi. Pies ostatnio stał się leniwy, osowiały...jest osłąbiony... mniej je... ma anemie, lekarz stwierdził także chore serce. Pare razy widziałam jak po wysiłku słaniał się na nogach (wcześniej lekarz podejrzewał wadę kręgosłupa). Kiedyś był to bardzo ruchliwy, agresywny pies, teraz stał się spokojny... jakby nie miał siły...
Narazie dostał zastrzyk na wzmocnienie i podaje mu lek na serce zalecony przez lekarza: digoxin
Czy da się go wyleczyć? Czy wogóle białaczka u psów jest uleczalna? W jaki sposób leczy się chore psy? Ile to kosztuje... I czy możliwy jest przeszczep szpiku jak u ludzi? Mój pies ma brata bliźniaka więc może on mógłby być dawca? A może on też będzie na to chorował...?
Z góry dziękuję za odpowiedź...
białaczka
z Twojego opisu podejrzewam, że pies nie choruje na białaczke tylko jego parametry krwi ( morfologia) sa skutkiem wadliwego działania układu krążeniowego. Zrób m u dokładne badania biochemiczne krwi. Podejrzewam ,że doszło do masywnego uszkodzenia wątroby ( ważnego krwiotwórczo narządu w organiźmie stąd anemia). Białaczka u zwierząt wystepuje stosunkowo rzadko ( mówię o psach ).
Mojej kolezance sunia owczarka niemieckiego zmarła 5 mieisęcy temu na białaczkę. Krew była wysyłana do Berlina i tam potwierdzono białaczkę. Niestety od razu mówili że w jej przypadku psa nie da się wyleczyć. Chodziła na hemie ale choroba szybko zdziałala swoje.
Na xxxxxx jest takie forum jest własnie wątek o tym piesku.
Dziewczyna ma nick Lazy. Mozesz do niej napisać na tym forum.
Na xxxxxx jest takie forum jest własnie wątek o tym piesku.
Dziewczyna ma nick Lazy. Mozesz do niej napisać na tym forum.
-
- Informacje
-