biegunka - antybiogram

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gwiazdka.80

23 kwietnia 2012, 19:16

Witam mój pies ma biegunkę brał już enrobioflox i amoksycylinę nic nie pomaga, mam pytanie chcę zrobić antybiogram ale nie wiem w jakim kierunku proszę o podpowiedź
SleepingSun

23 kwietnia 2012, 20:53

jak wygląda ta biegunka, jak długo trwa?

próbowaliście psa przegłodzić jeden dzień, po czym wprowadzać lekkie jedzenie? Próbowaliście podawać rozgotowany ryż z marchewką i kurczakiem? Swego czasu męczyłam się z okropnymi biegunkami u mojej suni, przerobiłam już wszystko. My dawaliśmy nifuroksazyd i neomycynę. Nie pomagało. Konieczne jest wykonanie profilu trzustkowego iwątrobowego z krwi. Najlepiej zrobić do tego ogólną morfologię. Nam badania wychodziły idealne (morfologia, biochemia, kał), a pomogło na raz: nifuroksazyd + probiotyk + dieta (rozgotowany ryż z marchewką, a to potraktowane blenderem + pół łyżeczki siemienia lnianego) + jednorazowo 3no-spy na raz.
gwiazdka.80

23 kwietnia 2012, 22:11

głodówka była, dieta była, wszystkie badania mamy w normie, a jednak coś siedzi w środku chciałam zrobić antybiogram tylko nie mam pojęcia na co ukierunkować?????
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 maja 2012, 23:51

na nic nie ukierunkowujesz prosi się o bakteriologiczne i mykologiczne badanie kału i antybiotykogram.
ODPOWIEDZ
  • Informacje