biegunka u psa
Pies 3lata mieszaniec - od piątku pojawiła się biegunka , lekarz zalecił smectę i taninal i głodówkę 24 godzinną . Uspokoiło się , ale gdy zaczął jeść spowrotem to samo . Dieta , to ryż z ugotowanym indykiem . Dodatkowo orsalit , a od wczoraj Aptus Attapecitin . Zjada sporo trawy i dzisiaj wymiotowal razem z trawa . Jestem w stalym kontakcie z lekarzem i od jutra ma podac antybiotyk . Co jeszcze nalezy zrobic .
a co w badaniu ogólnym ? szczepiony? odrobaczany?
szczepiony , badanie kalu negatywne , badania w najblizszych dniach , dodam , ze pies co roku ma wykonywane badania rutynowe
co lekarz stwierdził w badaniu ogólnym?
skoro coś zjadł lub jest to nietolerancja na pokarm to trzeba reagować sprawnie , bo to prowadzi do enteritis. Jęli nie ma poprawy 1-2 dni szeroka diagnostyka.
krew na badanie biochemiczne zwłaszcza watroba, trzustka , test kliszowy, pasożyty w tym pierwotniaki.
Bardzo dziękuję za odpowiedź , na pewno zrobię badania . Jak wspomniałam robię co roku morfologię , profil wątrobowy , trzustkowy , mocz , badanie kału na pasożyty , było robione na lamblie . Dbam o moją sunię i jestem nawet przewrażliwiona na jej punkcie .
Przeszło , moja suńka jest alergikiem a do tego świntuchem który zjada to co znajdzie . Pomogła 24 godzinna głodówka i sprawdził się ten lek APTUS® ATTAPECTIN i probiotyk . Natomiast smecta nie zadziałała . Skuteczny też jest na biegunki Taninal - zawiera połączenie garbników - kwasu taninowego (taniny) z białkiem - albuminą. Dzięki takiemu połączeniu, lek nie wywiera silnego działania drażniącego na błonę śluzową żołądka. Preparat uwalnia garbniki w jelicie cienkim pod wpływem działania enzymu trawiennego pankreatyny. Uwolniona tanina wykazuje działanie ściągające i bakteriostatyczne, działa także przeciwbiegunkowo, tworząc trudnorozpuszczalne kompleksy z toksynami bakteryjnymi. Ponadto hamuje drobne krwawienia przy uszkodzeniach naczyń włosowatych śluzówki jelit.
-
cooo za reklama no po prostu lek cud. trudnorozpuszczlane kompleksy - jeśli coś się trudno rozpuszcza to wylatuje w takiej formie w jakiej wchodzi
-
- Informacje
-