buldog francuski drapie się do krwi

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ruda25x

29 października 2012, 08:48

moj buldog ma 8 miesięcy i od dłuższego czasu zaczął drapać się aż do krwi zwykle pod pachami i w okolicach brzucha.To już jest jego czwarta karma jaką mu zmieniamy aby wykluczyć alergie pokarmową i jak narazie nie zdaje rezultatu.W tej chwili jest na purinie antyalergicznej którą nie za bardzo też zjada.Ogólnie ostatnio ma mnejszy apetyt,czy ktoś miał podobny problem? słyszałam też o odczulaniu psa jakimiś środkami.Proszę o opinie osób które mają o tym pojęcie.
kasik.u

29 października 2012, 10:20

Po pierwsze - czy miał pobierane zeskrobiny? Jeżeli nie to od tego trzeba zacząć. Po drugie, każda dieta eliminacyjna powinna trwać co najmniej 6 tygodni, jak często zmieniasz karmę?
Gość

29 października 2012, 10:49

zeskrobiny,a czy to jest padanie na jakieś pasożyty? Karmę zmieniam mniejwiecej co 2 miesiące,pies był wcześniej na karmie bosch i royal canin,po royalu wymiotował a po bosch z wołowiną i i ryżem też się drapał.Zmieniłam na karmę rybną ale wydaje mi się że teraz nawet bardziej się drapie choć jest to karma dla psów z alegrią skórną już nie wiem co robić, ma też na grzbiecie mały goły placek byłam u weta i sprawdzał wtedy czy tam nie ma pasożytów i wynik był dobry,a te zeskrobiny to co dokładnie?
kasik.u

29 października 2012, 13:16

Pobiera się naskórek do badania mikroskopowego (najlepiej z kilku miejsc), krótko mówiąc. W zależności od wyniku leczy się psa.
Z domowych sposobów, które ja przetestowałam na swoich psiakach polecam smarowanie skóry łagodzącymi środkami i zabezpieczanie jej przed drapaniem oraz podawanie odpowiednich suplementów, ja podaję efa oil.
Gość

29 października 2012, 14:17

a dokładnie to jakimi środkami? ty też masz buldoga który miał podobne objawy?
kasik.u

29 października 2012, 21:25

Nie, ja ma shih tzu. Smarowałam sudocremem lub alantanem, ale wtedy trzeba zabezpieczyć psiaki przed wyżeraniem maści, więc ja je po prostu ubieram.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 października 2012, 21:41

oczywiscie zrób zeskrobiny , jesli wyjdą badania ujemnie to spróbuj odczulić psa. Zmień dietę na hypoalergiczna i postaraj się dociągnąć psa do testów alergicznych. Alergia jet to tak bardzo zlożony problem, że na pewno będziesz musiał rozpatrzyć go wielopłaszczyznowo a nie tylko alergie pokarmową
pianistka

01 listopada 2012, 10:07

Uczulenie może być na składnik posłania, na kosmetyk jaki używacie do psa albo nawet Twój dezodorant. Dlatego alergia jest tak b.trudna do wyeliminowania.
Benedykt5

29 października 2013, 14:50

Moje doświadczenie z alergią u buldożka francuskiego http://koperkowyroz.pl/benedyk-alergia/
Gość

29 października 2013, 16:19

Na razie z twoich "doświadczeń" z alergią nic nie wynika i nie ma żadnego postępu . Alergia może być - pokarmowa , kontaktowa lub wziewna .Jak do tej pory , to nie jest leczenie , tylko strzelanie w ciemno i faszerowanie psa sterydami . Podawanie sterydów to żadne leczenie ! Tu masz na temat "skuteczności " leczenia sterydami http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... ia#p171420
ODPOWIEDZ
  • Informacje