cewnik u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

niunia____

06 stycznia 2011, 10:40

Witam
pozwoliłam gdyz juz kolejna noc mamy nieprzespana i niewiemy co robic..od wczoraj kot ma załozony cewnik...otwieramy zaworek co 2 godziny..ale jak juz otworzymy to pare kropelek tylko wylatuje..czy to normalne..jak długo ma byc otwartu ten zaworek???...Niby w kartotece kotek ma wpisany 1tydzień cewnika ale marne to sikanie jest...dzis zaczal pic troszke wody i podjadac karme Royal Urinary..choc nadal jest marniutki..aha przedwszyciem cewnika dostał mnostwo zastrzyków...
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 stycznia 2011, 23:36

ja zalecem otwieranie 4-6 x na dobę , chyba , że zwierze dostaje diuretyczne leki. To wtedy częciej. Cewnik powinien w drogach moczowych pozostawać jak najkrócej . Należy raczej nie przekraczać 48 godzin
pomocy!

17 września 2011, 11:50

Witam Panie dr,

mojemu kotu założono cewnik, ma go niby mieć aż 10 dni- problem w tym, że nie ma zaworku tylko jest cały czas otwarty i z kota cały czas leci! :(

musiałam kota zamknąć w łazience, gdzie ma kuwete, wode, jedzenie, legowisko. Nie wiem co robić! czy powinien mieć cewnik tak długo?? czy potem będzie znów normalnie oddawać mocz- poza cewnikowaniem dostaje zastrzyki i specjalną karmę royala

kot ma 4 lata i już 3 raz ma problem z układem moczowym- kamienie

dziękuję z góry za pomoc
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 września 2011, 09:35

ja tylko mogę napisać co ja zalecam - cewnik nie dłużej niż 48 godzin, zaworek może być nie musi a zaworek to korek od vwnflona. W fazie początkowej lepiej bez zaworka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje