*** Chora psia wątroba ***
Mam pytanie dotyczącej diety odpowiedniej dla starszego pieska, ktory cierpi na bolesność wątroby. Nie orientuje sie za bardzo w tym temacie, a nie chcialabym, zeby moj piesek cierpial przez moja niewiedze. z gory dziekuje
zrób dokładne badania wątroby poprzez wykonanie analizy biochemicznej krwi. Jeśli potwierzdzą się Twoje podejrzenia są odpowiednie diety. Na oko takich rzeczy nie dobiera się.
badania byly robione juz dwa razy i wyszly dobrze, nic nie wykazaly. Dopiero usg wykazalo powiekszona watrobe i stan zapalny. Piesek dostawal tabletki, ogolnie jest juz w miare dobrze, tylko przy podawaniu niektorych pokarmow zauwazylam, ze brzuszek sie jej powieksza i staje sie jakas ospala. Nie wiem, moze nie powinnam podawac jej np. miesa mielonego ze wzgledu na zawartosc soli. Stad moje pytanie co w takim razie moglabym jej podawac, zeby uniknac tego typu atrakcji.
A czym w ogóle ją karmisz?
na codzien dostaje karme z puszki, czasem mieso wolowe, mielone, sucha karme, czasem jakas kielbaske. Z tym mieskiem to zauwazylam, ze po zjedzeniu ma male problemy. Czytalam, ze moze najlepiej by bylo dawac mieso drobiowe. Pytam, bo naprawde nie wiem co moze byc dla niej odpowiednie, a karme z puszki to z ogromnym problemem udaje mi sie jej wcisnac.
Jeżeli lekarz stwierdził stan zapalny wątroby to powinien też zalecić jakąś dietę Są specjalne karmy stosowane w chorobach wątroby (tutaj), ale o ich stosowaniu powinien zadecydować wet. Powiedz jeszcze jakie karmy w puszkach i suche podajesz, tzn. jakich marek? Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z wszelkich urozmaiceń i podawała tylko suchą karmę typu Senior jakiejś dobrej firmy i zobaczyła jak psiak na tym funkcjonuje. Sucha karma jest też zdrowsza dla zębów.
Żaden pies nie powinien być nigdy karmiony karmą z puszki ani suchą karmą.Nawet psy wiekowe.
Ależ mnie rozbawiłeś A na jakiej podstawie tak stwierdzasz?
Na podstawie wieloletniej praktyki w szkoleniu psów ratowniczych i leczenia psów.wszystkie chorowały właśnie po karmach z puszki i suchych polecanych
przez "wybitnych hodowców" i reklamy.
Dla psów,ale i kotów najlepsza jest karma naturalna:surowe mięso,kości,podroby,żółtka jajek,śmietana,kefir itp
Możesz się śmiać i bawić do woli.Twoje rozbawienie niczego tu nie zmieni.
przez "wybitnych hodowców" i reklamy.
Dla psów,ale i kotów najlepsza jest karma naturalna:surowe mięso,kości,podroby,żółtka jajek,śmietana,kefir itp
Możesz się śmiać i bawić do woli.Twoje rozbawienie niczego tu nie zmieni.
Nie przywiązuj wagi do nazwy diety.O wiele ciekawsza i pożyteczniejsza byłaby dyskusja o tym jakie są zalety karmienia suchą karmą,o wpływie zawartych tam składników na zachorowalność zwierząt itp...Jak się takie karmy produkuje i z czego.
na jakiej podstawie np kaasia twierdzi,że sucha karma jest dobra dla zębów,
np psów.dlaczego jest lepsza od kości czy surowego mięsa/np w czyszczeniu zębów/
na jakiej podstawie np kaasia twierdzi,że sucha karma jest dobra dla zębów,
np psów.dlaczego jest lepsza od kości czy surowego mięsa/np w czyszczeniu zębów/
Moja wypowiedź dotycząca tego, że sucha karma jest zdrowsza dla zębów odnosiła się do tego, co napisała Deidrie - że podaje karmę z puszki. Sucha karma w przeciwieństwie do mokrej nie oblepia tak zębów, stąd jest mniejsze ryzyko powstawania kamienia nazębnego, a co za tym idzie także różnych chorób przyzębia.na jakiej podstawie np kaasia twierdzi,że sucha karma jest dobra dla zębów, np psów.dlaczego jest lepsza od kości czy surowego mięsa/np w czyszczeniu zębów/
Nie przypisuj mi proszę, iż powiedziałam, że sucha karma jest dla zębów zdrowsza od kości. Dietę BARF uznałam za nieodpowiednią dla mojego psa i w takie szczegóły jak jej wpływ na stan uzębienia nie wnikałam - stąd nie wypowiadam się wcale na ten temat.
Mam pytanie: do jakiego segmentu karm suchych i w puszkach odnoszą się Twoje negatywne doświadczenia? Kiedy piszesz o reklamowanych karmach staje mi przed oczami Pedigree, więc bardzo proszę - uściślij.polecanych przez "wybitnych hodowców" i reklamy.
Sprecyzuj czy pisząc o karmie naturalnej masz na myśli żywność nie przetworzoną przemysłowo, czy też żywienie w taki sam sposób, w jaki dawno dawno temu zwierzęta żywiły się same, żyjąc dziko. Jeśli jesteś zwolennikiem tej drugiej opcji - powiedz mi w jakich to naturalnych warunkach psy i koty spożywały śmietanę i kefir?Dla psów,ale i kotów najlepsza jest karma naturalna:surowe mięso,kości,podroby,żółtka jajek,śmietana,kefir itp
Moje negatywne doświadczenia odnoszą się do wszystkich karm suchych.Leczyłem psy i koty,które karmione były praktycznie wszystkimi suchymi karmami dostępnymi w sprzedaży.
Najlepiej,według mnie,oczywiście,jeżeli pies lub kot je surowe mięso,czasem dostanie kość,a od czasu do czasu podroby zmielone z warzywami.Nie wolno zapomnieć o odpowiedniej ilości tłuszczu.Podawanie ryżu,kaszy czy makaronu szkodliwe.należy unikać węglowodanów.
Podawanie jajek jest wskazane ze względu na ich skład i właściwe proporcje pomiędzy białkiem,tłuszczem a węglowodanami.Żółtka jajek należy szczególnie podawać w przypadku każdego nowotworu.
Najlepiej,według mnie,oczywiście,jeżeli pies lub kot je surowe mięso,czasem dostanie kość,a od czasu do czasu podroby zmielone z warzywami.Nie wolno zapomnieć o odpowiedniej ilości tłuszczu.Podawanie ryżu,kaszy czy makaronu szkodliwe.należy unikać węglowodanów.
Podawanie jajek jest wskazane ze względu na ich skład i właściwe proporcje pomiędzy białkiem,tłuszczem a węglowodanami.Żółtka jajek należy szczególnie podawać w przypadku każdego nowotworu.