Chora wątroba i chory kręgosłup

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

paulagda

27 czerwca 2012, 10:51

Witam,
Moja 5 letnia suczka ma rozpoznane i leczone zespolenie wrotno-oboczne. Niestety wcześniej w wyniku problemów z tylnymi łapami okazało się, że suczka ma też dyskopatię-po podaniu leków i ograniczeniu ruchu sunia chodzi i biega(nikt nie chce wierzyć, że jest chora), ale czasami podczas np. zabawy jakby "zamiera" na chwilę(nie skomle, po prostu zatrzymuje się), a po chwili wszystko jest już w porządku. Zauważyłam także, że siadając, siada w taki sposób aby odciążyć lewą łapę. Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie będzie zdrowym psem, a jej kręgosłup wymaga wsparcia(pilnujemy aby nie skakała po sofach, nosimy ją po schodach) i dlatego proszę o radę czy kręgosłup można jakoś dodatkowo wspomagać preparatami na stawy? Jeśli tak, to jaki preparat mogliby Państwo polecić, aby dodatkowo nie obciążał wątroby?
Awatar użytkownika
Robert A.

27 czerwca 2012, 20:07

W tym wypadku kieruj sie naturalnymi preparatami typu Inflamex ma w składzie Diabelski szpon i Yukke pośrednio wspomaga także wątrobę.
paulagda

28 czerwca 2012, 09:00

Czytałam o Inflamexie i chyba będzie to najlepsze rozwiązanie, ale czy mogę podawać go ciągle? czy trzeba robić przerwy? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 czerwca 2012, 13:54

jes masa preparatów które możesz podawać od wskazanego inflamexu, po chodroprotektyki ( artroflex, artrofos, artropower, z ludzkich orton, forflex). Z mocniejszych leków to NLPZ ale już posiadają skutki uboczne.
paulagda

29 czerwca 2012, 14:25

Na razie zamówiłam inflamex, ale pozostałe nazwy preparatów też sobie spisałam :) Panie Doktorze czy inflamex mam podawać ciągle czy trzeba robić przerwy? a jeśli tak to po jakim czasie i jak długie?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 czerwca 2012, 15:33

przy chorobach stawów zalecam stale i nie widzę żadnych skutków ubocznych. Sam producent też nic nie pisze.
ODPOWIEDZ
  • Informacje