chore nerki?
Czy podwyższony mocznik do 57 przy kreatyninie w normie u 12 letniej zdrowej suczki jest powodem do dalszych badań czy też może to wynikać tylko ze zbyt dużej ilości białka. Pozostałe wyniki tj badanie moczu i krwi w normie.
powtórzyłbym te badania na czczo, co zwierze je?
Zwierzę je jedzenie domowe, głownie surowe:mięsa różne, cielęce kości chrząski (kolagen na stawy), ser biały, jajka czasem, surowe warzywa miksowane, czasem gotowane, trochę tłuszczu-masło, oleje nierafinowane, tłuszcz zawarty w mięsie. Taka prawie dieta BARF.
Może akurat w dniu przed badaniem zjadła za dużo białka, ale nie chciałabym przegapić początków jakiejś choroby i dlatego pytam
Może akurat w dniu przed badaniem zjadła za dużo białka, ale nie chciałabym przegapić początków jakiejś choroby i dlatego pytam
nie stosujesz żadnych wypełniaczy? To rzeczywiście bombardujesz te nerki sporą dawką białka.
Węglowodany takie jak makaron, ryż, kasze sa niepotrzebne zarówno w ludzkiej jak i psiej diecie. W BARF nie są stosowane. Po co psu wypełniacz, po co wypychać brzuch jedzeniem mało wartościowym, nie wydaje mi sie to celowe.
A to, że tym psa nie karmię nie znaczy, że dostaje za dużo białka.
A to, że tym psa nie karmię nie znaczy, że dostaje za dużo białka.
Hmm, ludzie nie są raczej mięsożercami. Psy zreszta tez nie
W diecie BARF stosuje się węglowodany złożone (np. gotowany ryż jako źrodło skrobi), tyle że w niewielkiej ilości, w zależności od kondycji psa. Również stosowane w tej diecie warzywa i owoce są źródłem skrobi, więc nie można twierdzić, że pies takich węglowodanów nie potrzebuje. Co do roli węglowodanów w żywieniu, a przede wszystkim trawieniu tłuszczów u ludzi i zwierząt, to polemizowałabym z Gościem, ale to wymagałoby małego wykładu żywieniowo-medycznego.
niestety ja w polemike na temat Barfu nie będe wchodził. zwróciłeś się gościu z problemem nerek odpowiedziałem a ty zaczynasz czynić wykłady nt. węglowodanów itp. Wiele razy pisaliśmy na ten temat mi powtórzę nie popieram takiego sposobu żywienia. Ale w polemiki na ten temat nie wchodzę.
Do Beaty
Gdzie znalazłaś informacje, że w diecie BARF stosuje sie ryż, przyznam, że pierwsze słyszę-możesz podać źródło tych inf.
A co do warzyw i owoców niskowęglowodanowych to też uważam że pies powinien je jeść, natomiast produkty wysokowęglowodanowe w nadmiarze powodują otyłość.
Gdzie znalazłaś informacje, że w diecie BARF stosuje sie ryż, przyznam, że pierwsze słyszę-możesz podać źródło tych inf.
A co do warzyw i owoców niskowęglowodanowych to też uważam że pies powinien je jeść, natomiast produkty wysokowęglowodanowe w nadmiarze powodują otyłość.
Gościu, poszukaj w internecie, głównie na stronach zachodnich dotyczących BARF i na stronach poświęconych hodowli ras użytkowych. Była tam jeszcze mowa o gotowanych ziemniakach, ale ja nie jestem do końca przekonana czy pies trawi skrobię ziemniaczaną. Ważne jest aby każdego psa traktować indywidualnie, bo każdy ma inne potrzeby energetyczne, a różnie też może tolerować dietę BARF. I zwróć uwagę, że zalecane są również suplementy np. na bazie produktów roślinnych o wysokiej zawartości włókna surowego. Nieprzypadkowo wilki, czy inne drapieżniki zjadają wnętrzności roślinożerców.
-
- Informacje
-