choroba skóry owczarka-pytanie do P.Jarka i innych osob

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

18 marca 2007, 12:38

Witam.

Mój owczarek od jakis 5 tygodni łysieje na uszach zewnętrzna część i dodatkowo ma takie stupki i łuszczącą się skórę.

Dodatkowo ma trochę stupków na całym ciele.Dodam że drapał sie na początku bardzo.

Byłem u weterynarza dermatologa i polecił zanim zacznę robic testy na co uczulony, stoswać przez 2 tygodnie encorton (jeden tydzień 2 razy dziennie, drugi tydzien raz dziennie) w celu złagodzenia uczulenia. Po 2 tygodniach odstawilismy encorton i pies ponownie zaczął się drapać, nie tak bardzo jak przed podawaniem leku ale jednak. W czasie stosowania leku zaczęłu mu uszy zarastać powoli. Jednak teraz znów łysieje.

Dodatkowo lekarz zalecił zmienić karmę na inną która nie ma w sobie kurczaka. Pies jest od 4 tygodni na Acanie Salmon & Potato.

I w związku z tym zastanawiam się czy podawanie Acany tej przez 4 tygodnie powinno już skutkować gdyby sie okazało że pies jest uczulony na karmę z kurczakiem, czy trzeba kupić nastepny wór 15kg i podawać dalej przez nastepny miesiąc aby mieć jasność czy pies był uczulony na karmę?

Nie chciałbym podawać dłużej tego encortonu ale nie wiem czy sie nie obejdzie bez dalszego podawania tych sterydów?

Co robic? Czy podawać psu Acanę przez nastepny miesiąc czy zdecydować się jednak już teraz na badź co bądź drogie testy uczuleniowe z krwi?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 marca 2007, 17:14

chyba trzeba będzie psiunie badać dalej dodatkowo. Karmy bym nie zmianiał jeszcze, ale na pewno po drodze wyklucz i inne schorzenia zwłaszcza pasożytnicze ( dotyczy to tych łysych brzegów ucha). Spora szansa , że to alergia więc wtedy z lekarzem trzeba być w stałym kontakcie i po jakimś czasie powinniście sobie z tym jakoś dać radę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje