chory jamnik:)

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

s...

12 listopada 2006, 18:35

witam:) mam straszna sytuacje, i potrzebuje opinii lekarza wet.(kolejnej) łapie sie wszystkiego co mozna.
sprawa wyglada tak ze 2.5 roku temu kupilismy jamnik min. straszna bida z niego, po kilku mies okazało sie ze pies ma chore nerki , tragiczna niewydolnosc nerek (dział na 20%), ale nie poddajemy sie i leczymy , doszła do tego grzybica uszu i nosa:( leczymy .
niestety teraz doszła kolejna tona nieszczescia , okazało sie ze pies ma problem z kregosłupem, nie chodzi tzn. jak musi to idzie a tak to lezy cały dzien, wynosze go na siku w reczniku, wet nie moze mu zrobic rtg. bo boi sie ze nie przetrwa badania i odstawienia lekow na nerki, i nie mozna mu podawac srodkow przeciw bolowych(dostaje tylko aspiryne) bo nie wspołpracuja z lekami na nerki .
a teraz pytanie:

-czy on cierpi, czy jego to bardzo boli? nie wiem juz jak mu moge ulzyc, jak pomoc?
Gość

13 listopada 2006, 21:34

Dostaje aspirynę? Mnie lekarze przestrzegali przed podawaniem psu aspiryny, podobnie jak innych "ludzkich" leków przeciwbólowych! Ale nie jestem weterynarzem, więc poczekajmu na opinie doktora Jarka.
ATA

13 listopada 2006, 22:30

Aspiryna jest szkodliwa dla kota, ale pies ją chyba toleruje :roll: Tyle, że lepiej stosować formę dojelitową dlatego, że tak jak i u ludzi może źle wpływać na śluzówkę żołądka. Ale najlepiej tak jak wspomniał mój przedmówca unikać ludzkich leków i podać odpowiednik weterynaryjny.
s...

14 listopada 2006, 13:08

problem w tym , ze tylko aspiryna nie wchodzi w konflikt z lekami na nerki:(

-powiedzcie czy jakis wet. moze powiedziec nam:
"prosze panstwa lepiej jak go uspimy bo go to bardzo boli, meczy sie , cierpi, :(i długo nie pozyje"
-czy jest taka mozliwosc ze usłysze taka opinie?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2006, 09:07

ASPIRYNE można podawać zarówno psom jak i kotom. Temu psu obowiązkowo należy zrobić RTG kręgosupa. Należy jak najszybciej ustalić przyczyne choroby psa a nie leczyć go niewiadomo na co. Oczywiście, że to boli psa. Oczywiście w stanach późnych przestaje ale pozostają trwałe niedowłady i porażenia.
Gość

18 listopada 2006, 18:19

dziekuje za info :) znalazłem wet. ktory zrobi mu rtg:) i sie nie boi, wykonac tego badania:) pokazemy wszystkie wyniki i odpowiedza nam na wszystkie pytania:) dzieki i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje