witam:) mam straszna sytuacje, i potrzebuje opinii lekarza wet.(kolejnej) łapie sie wszystkiego co mozna.
sprawa wyglada tak ze 2.5 roku temu kupilismy jamnik min. straszna bida z niego, po kilku mies okazało sie ze pies ma chore nerki , tragiczna niewydolnosc nerek (dział na 20%), ale nie poddajemy sie i leczymy , doszła do tego grzybica uszu i nosa:( leczymy .
niestety teraz doszła kolejna tona nieszczescia , okazało sie ze pies ma problem z kregosłupem, nie chodzi tzn. jak musi to idzie a tak to lezy cały dzien, wynosze go na siku w reczniku, wet nie moze mu zrobic rtg. bo boi sie ze nie przetrwa badania i odstawienia lekow na nerki, i nie mozna mu podawac srodkow przeciw bolowych(dostaje tylko aspiryne) bo nie wspołpracuja z lekami na nerki .
a teraz pytanie:
-czy on cierpi, czy jego to bardzo boli? nie wiem juz jak mu moge ulzyc, jak pomoc?
chory jamnik:)
Dostaje aspirynę? Mnie lekarze przestrzegali przed podawaniem psu aspiryny, podobnie jak innych "ludzkich" leków przeciwbólowych! Ale nie jestem weterynarzem, więc poczekajmu na opinie doktora Jarka.
Aspiryna jest szkodliwa dla kota, ale pies ją chyba toleruje Tyle, że lepiej stosować formę dojelitową dlatego, że tak jak i u ludzi może źle wpływać na śluzówkę żołądka. Ale najlepiej tak jak wspomniał mój przedmówca unikać ludzkich leków i podać odpowiednik weterynaryjny.
problem w tym , ze tylko aspiryna nie wchodzi w konflikt z lekami na nerki:(
-powiedzcie czy jakis wet. moze powiedziec nam:
"prosze panstwa lepiej jak go uspimy bo go to bardzo boli, meczy sie , cierpi, :(i długo nie pozyje"
-czy jest taka mozliwosc ze usłysze taka opinie?
-powiedzcie czy jakis wet. moze powiedziec nam:
"prosze panstwa lepiej jak go uspimy bo go to bardzo boli, meczy sie , cierpi, :(i długo nie pozyje"
-czy jest taka mozliwosc ze usłysze taka opinie?
ASPIRYNE można podawać zarówno psom jak i kotom. Temu psu obowiązkowo należy zrobić RTG kręgosupa. Należy jak najszybciej ustalić przyczyne choroby psa a nie leczyć go niewiadomo na co. Oczywiście, że to boli psa. Oczywiście w stanach późnych przestaje ale pozostają trwałe niedowłady i porażenia.
dziekuje za info znalazłem wet. ktory zrobi mu rtg:) i sie nie boi, wykonac tego badania:) pokazemy wszystkie wyniki i odpowiedza nam na wszystkie pytania:) dzieki i pozdrawiam
-
- Informacje
-