Dzień dobry,
chciałabym zmienić sposób zabezpieczania psa na kleszcze, jednak nie wiem, na co się zdecydować. Czasem wręcz wydaje mi się, że nie ma odpowiedniego produktu dla nas
Mam małego pieska w wieku 12 lat. Półtorej roku temu stwierdzono u niego nowotwór wątroby - były okresy w których każdego rana wymiotował, ponadto odmawiał jedzenia, miał epizody dużego osłabienia (wówczas niemal nie wstawał). Obecnie, mimo diagnozy, przez większość czasu czuje się dobrze. Chce też wychodzić na spacery, stąd moje pytanie o preparat na kleszcze.
Parę lat temu wypróbowaliśmy Frontline Tri-Act (wersja XS), jednak pies miał dziwne drżenia głowy i chwiejny chód - stwierdziliśmy, że może jest nadwrażliwy na zawartą w kroplach permetrynę. Do tej pory pies zabezpieczany był preparatem Frontline Combo S spot-on, jednak widać, że tego nie lubi - chowa się, kiedy widzi, że wyciągam pipetkę z opakowania. Najgorsze są pierwsze 1-2 godziny po aplikacji: jest niespokojny, bardzo często chce być wypuszczany na zewnątrz, kładzie się na podłodze/kafelkach. Zazwyczaj te objawy ustępowały w ciągu kilku godzin od podania dawki, ale miesiąc temu jakieś dwa dni po aplikacji Frontline pojawiła się też biegunka. Oczywiście, mógł to być zbieg okoliczności, jednak mam dylemat co zrobić
Myślałam o zmianie na Advantix, jednak w jego składzie też jest permetryna, poza tym czytałam o przypadkach uczuleń na ten preparat oraz rzekomym słabym zabezpieczeniu przed pchłami. Fypryst Combo i Fiprex Duo zdają się mieć identyczny skład, co używany przez nas obecnie Frontline. W obrożach Foresto i Kiltix jest flumetryna, która - jak wyczytałam - ma podobne działanie do permetryny. Tabletki typu Bravecto ze względu na wątrobę raczej odpadają...
Czy istnieje na rynku jakiś preparat, który sprawdza się u chorych, starszych psów? Mój pies ma długą sierść, więc nawet przy codziennym przeglądaniu jest spora szansa, że przeoczę jakiegoś kleszcza... A chciałabym żeby czerpał radość ze spacerów, póki ma na to siłę.
Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę, pozdrawiam!
Chory pies - zabezpieczenie przed kleszczami
Dzień dobry!
Ze względu na podejrzenie nadwrażliwości na permetrynę lepiej nie wybierać preparatów zawierających w składzie zarówno ją, jak i inne pyretroidy (flumetryna). Można wypróbować wspomniane przez Panią preparaty o podobnym składzie do używanego obecnie Frontline. Niezależnie od tego na jaki preparat się Pani zdecyduje, przed zmianą gorąco zalecamy konsultację z lekarzem weterynarii. Może on zalecić jeszcze inny preparat, który u takiego pacjenta może się sprawdzić.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
Ze względu na podejrzenie nadwrażliwości na permetrynę lepiej nie wybierać preparatów zawierających w składzie zarówno ją, jak i inne pyretroidy (flumetryna). Można wypróbować wspomniane przez Panią preparaty o podobnym składzie do używanego obecnie Frontline. Niezależnie od tego na jaki preparat się Pani zdecyduje, przed zmianą gorąco zalecamy konsultację z lekarzem weterynarii. Może on zalecić jeszcze inny preparat, który u takiego pacjenta może się sprawdzić.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Weterynarz zalecał nam spróbowanie obroży, jednak nie znalazłam żadnej, która nie zawiera pyretroidów - wolę nie ryzykować. Czyli tak jak myślałam, pozostaje nam testowanie różnych preparatów z fipronilem.Vet4u pisze: ↑16 października 2023, 13:47Dzień dobry!
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
Chciałam zapytać o jeszcze jedną kwestię - czy reakcja mojego psa na używany obecnie Frontline Combo S może wynikać ze zbyt dużej dawki fipronilu w tym preparacie? W ulotce Fypryst i Frontline jest informacja o minimalnej zalecanej dawce fipronilu - 6,7 mg/kg. W jednej z ulotek spot-on (niedostępny już w sprzedaży preparat Stop-X), ale i w opisach Frontline w sklepach internetowych jest informacja o maksymalnej zalecanej dawce fipronilu: 13 mg/kg mc. Mój pies waży obecnie 4,2 kg. Przeliczyłam więc, że dla niego wystarczyłaby dawka 54,6 mg fipronilu. Używany przez nas obecnie spot-on zawiera 67 mg tego składnika i producent zaleca podanie całej zawartości pipety. Dlatego zastanawiam się, czy po prostu ten wariant produktu (mimo, że przeznaczony dla małych psów 2-10 kg) nie jest zbyt mocny dla mojego psa? Może zasadne byłoby podawanie niepełnej dawki Frontline Combo S?
Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl. Preparaty z fipronilem, przeznaczone przez producenta dla kotów, zawierają przeważnie 50 mg fipronilu. Może rozwiązaniem byłoby podanie mojemu psu kropli dla kota (Frontline, Fypryst lub Fiprex)? Wówczas nie musiałabym dzielić dawki preparatu. Z tego co widziałam skład wymienionych spot-on dla kotów niemal nie różni się od tych przeznaczonych dla psów - jedyna różnica to ilość substancji aktywnej. W ulotce nie ma też zakazu stosowania kocich kropli u psów. Wiem, że "kto to kot, a pies to pies" i zdaję sobie sprawę, że zabezpieczeń dla psów nie wolno podawać kotom. A jak jest w drugą stronę - ze stosowaniem kociego spot-on u psa? Zwłaszcza, że wagowo mój pies nie odbiega od standardowego kota
Pozdrawiam!
-
- Informacje
-