Witam,mam 8 letnia suczkę. Powoli dojrzewam do jej sterylizacji (nigdy nie miała potomstwa,ale bardzo bałam sie samego zabiegu).
Kiedy najlepiej przeprowadzić zabieg sterylizacji ( a właściwie kastracji bo to usunięcie wszystkiego) w odniesieniu do cieczki, suka po każdej cieczce miewa (raz większe ,raz mniejsze ) objawy ciąży urojonej. I jaka pora roku-chodzi mi o temperaturę- jest najlepsza ? Czy wiek 9 lat nie jest wiekiem o dużym ryzyku (związanym z samą operacją) ?
cieczka a sterylizacja,najlepszy czas do sterylizacji
Według mnie 9 lat dla dużego psa to jest już poważny wiek i osobiście nie zdecydowałabym się już na operację, chyba, że w celu ratowania życia. Sterylizacji nie wykonuje się w czasie cieczki lecz dopiero po 3-4 miesiącach w czasie tzw. ciszy hormonalnej. Z tym, że ciąża urojona chyba też może przeszkadzać w późniejszym gojeniu się rany pooperacyjnej (wyciek mleka może powodować moczenie rany i wolniejsze jej gojenie) Pora roku chyba nie ma wielkiego znaczenia.
Lepiej teraz kastrować, niż w razie kłopotów czy ropomacicza, patrzeć jak umiera bo ze względu na wiek, nie przeżyje narkozy.
Moja psica miała 12 lat jak ją kroili, z mojej głupoty bo nie chciałam kastrować, wywiązało się ropomacicze i trzeba było szukać weta, który nie bał się zejścia psa na stole, udało się, psica żyje i ma się względnie dobrze.
Moja psica miała 12 lat jak ją kroili, z mojej głupoty bo nie chciałam kastrować, wywiązało się ropomacicze i trzeba było szukać weta, który nie bał się zejścia psa na stole, udało się, psica żyje i ma się względnie dobrze.
-
- Informacje
-