Witam.
Mam problem z 3 letnim owczarkiem niemieckim. Mianowicie od jakiegoś czasu zaczął się strasznie gryźć aż do samej skóry wygryzając sierść. Ale zawsze w okolicach tylnych łap. Byłem u swojego weta ten stwierdził że jest to alergia pchielna więc piesek dostał antybiotyki i zastrzyk przeciw świądowy. I w pierszym momencie wydawało się że jest coraz lepiej ponieważ pies przestał się gryźć, rana zbladła pojawił się mieszek. Ale na krótko ponieważ zaczął wygryzać wyżej i na drugiej łapie. Gryzie aż do krwi. Mój wet stwierdził że trzeba pieska uśpić, następnie wyczyścić rany, założyć osłonę na głowę żeby się nie gryzł i tyle. Ale niestety nie potrafi powiedzieć od czego się to robi i jak z tym walczyć. Chodzi mi o przyczynę choroby a nie jej skutek. Nie może być to pchał ponieważ piesek dostał frontline.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Zdjęcia poniżej w linkach:
http://img397.imageshack.us/my.php?image=dsc0003cm3.jpg
http://img261.imageshack.us/img261/6537/dsc0002tm2.jpg
Co to jest i jak to leczyć-FOTO ????Panie Jarku pomocy.
Zastrzyk był sterydowy tak jak piszesz. Weterynarz nie zrobił posiewu, ani nie zrobił zeskrobin, jak tylko go zobaczył stwierdził że jest to książkowy przypadek uczulenia na pchiełki. Zarówno wygląd jak i miejsce występowania to wg niego potwierdza. Ale po zaaplikowaniu Frontline'u można chyba wykluczyć pchły. Tylko co dalej?goskaaa pisze:Zastrzyk przeciwświądowy to zapewne sterydowy, jak steryd przestał działać, to problem powrócił...
A czy weterynarz zrobił posiew, pobrał zeskrobiny? Może pies ma jakąś bakterię, może jest atopikiem i coś go zaczeło uczulać?
A i jeszcze jedno. Piesek kończy właśnie worek Orijen'a wcześniej jadł Acane. Czy Orijen może powodować takie objawy?
Tzn może dać objaw uczulenia na białko, jako że jest go w Orijenie sporo, ale z drugiej strony, objawy są "szersze" raczej w takich wypadkach.
Nie wiem, moje spostrzeżenia juz napisalam, uwazam ze w takich przypadkach powinienś zarządać zeskrobin, posiewu, czegoś co potwierdzi diagnozę. Bo samo podanie sterydu niczego nie rozwiązuje.
Nie wiem, moje spostrzeżenia juz napisalam, uwazam ze w takich przypadkach powinienś zarządać zeskrobin, posiewu, czegoś co potwierdzi diagnozę. Bo samo podanie sterydu niczego nie rozwiązuje.
Dziękuje ci bardzo za pomoc. Napisz mi jakie jeszcze objawy mogą występować, ponieważ mój piesek ma czasami biegunkę.goskaaa pisze:Tzn może dać objaw uczulenia na białko, jako że jest go w Orijenie sporo, ale z drugiej strony, objawy są "szersze" raczej w takich wypadkach.
Ale po Orjenie zauważyłem wyraźniej ładniejszą sierść, znikł łupież więc byłem bardzo zadowolony aż do tego momentu.
Hmmm tzn no przy alergii pokarmowej występują przeważnie biegunki, wykwity skórne - ropne też, wydrapywanie pach, karku, szyji, za uszami, wyłysienia na brodzie i za uszami, wylizywanie łap przednich i tylnich. Ale to by się trochę kłóciło z tym co napisałeś, skoro psiakowi od kiedy go tym karmisz stan skóry - sierść i zniknięcie łupieżu zniknęły to raczej mu ta karma służy...
Nie wiem czy się nie mylę, ale często przy APZSie ( Atopowym Pchlim Zapaleniu Skóry) objawy powracają, wystarczy jad jednej pchełki, może się jakaś uchowała, w końcu owczarek ma kawał futra. Wyslę ci na priw link w którym są opisywane różne skróne choroby na podstawie alergicznej, może ci się pokrywa cos z objawów...
Nie wiem czy się nie mylę, ale często przy APZSie ( Atopowym Pchlim Zapaleniu Skóry) objawy powracają, wystarczy jad jednej pchełki, może się jakaś uchowała, w końcu owczarek ma kawał futra. Wyslę ci na priw link w którym są opisywane różne skróne choroby na podstawie alergicznej, może ci się pokrywa cos z objawów...