Co zrobić z naroślą która pęka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Rikula

16 maja 2013, 09:31

Nie wiem czy usuwaniu takiej brodawki konieczne jest znieczulenie ogólne . Może dało by się to zrobić w tak zwanym
"krótkim dożylnym " a jeśli nie to alternatywą jest znieczulenie wziewne .
Awatar użytkownika
aglo

16 maja 2013, 13:53

Rikula dostałam info, że potrzebne jest znieczulenie ogólne. Najbardziej bezpieczna byłaby narkoza wziewna, ale z tego co się orientuję to u nas (Częstochowa i okolice) nikt nie stosuje tego typu narkozy. Na pewno nasz lekarz jej nie ma, a jemu ufam najbardziej, prowadzi naszego psa od szczeniaka. Nie chcę iść do kogo innego bo miałam już kilka przykrych doświadczeń nawet z tymi co niby mają nieskazitelną opinię.
Rikula

16 maja 2013, 15:06

aglo , doskonale Cie rozumiem , to co czym piszesz znam z autopsji -lekarze bywają rózni ale czasami (sytuacja tego wymaga) trzeba zaufać innemu dla dobra zdrowia a czasami życia psa .Blisko masz Kraków , tam na pewno praktykują narkozę wziewną,a sam zabieg jest krótki i prosty z założeniem paru szewków .Jestem przekonana ,że Twój przyjaciel wytrzyma i wszystko będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 maja 2013, 01:12

a ja usunąbym taka pchłę w znieczuleniu miejscowym i zastrzyku uspokajającym. Po co od razu narkoza .
aguskarola

07 lipca 2016, 13:36

ja właśnie wczoraj usuwałam mojemu 11 letniemu cocker spanielowi brodawkę starczą, cały czas była mała i nic się nie działo, aż brzydko nabrzmiała i psiak zaczął ją intensywnie wylizywać, przy okazji nasza przemiła Pani doktor z lecznicy wzięła brodawkę do badania histopatologicznego, mam nadzieję, że wynik będzie pozytywny.....
KrakVet.pl

11 sierpnia 2022, 11:27

Cześć!
W takich sytuacjach nie możesz zwlekać. Szybkie i fachowe działanie wpłynie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie Twojego podopiecznego. Jeśli tylko zauważysz coś niepokojącego powinieneś odwiedzić gabinet weterynarza.
Jednak taka wizyta może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu! ;)
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje