Cukrzyca - chudnięcie
Moja suczka z powodu cukrzycy przeszła miesiąc temu sterylizację, którą zniosła bardzo dobrze. Niepokoi mnie jedno: w grudniu badania nie ujawniły cukru, a suczka schudła przez miesiąc 2 kg. W styczniu badania-346 i insulina. Do kwietnia trzymała wagę. Przez miesiąc, od sterylizacji (ważona po, bo coś tam ubyło) schudła 0,7 kg przy tej samej normie żywieniowej. Badania krwi w normie, chociaż w stosunku do poprzednich wiekszy poziom mocznika i kreatyniny. Jedyne, co odbiega, to krwinki białe segmentowate- 17 (norma 60-77) i limfocyty 79 (norma 12-30). USG OK, prócz zmian starczych (śledziona). Cukier jest w miarę ustabillizowany (13 j.m. Lente CHo-S na 24 kg), z tym, że akurat w czasie badań przez 2 dni był skok cukru do 260 wieczorem. Mam pytanie, czy coś się dzieje-po sterylizacji powinna mieć tendencję do tycia, nie chudnięcia. Czy obraz białych krwinek coś sugeruje, czy też zwiększyć rację pokarmową (lekarz stwierdził, że nie powinna chudnąć), przy sporadycznych skokach cukru (przez 35 dni - 2 razy) nie zmieniać dawki insuliny (do trzech miesięcy po sterylizacji może tak być - hormony)?
rzeczywiście zwierzę nie powinno chudnąc. Trzymaj się jednego lekarza i starajcie się trzyma w ryzach cukier.Regularne posiłki ( dietoterapia), regularna insulina odpowiednio przechowywana i mieszna i duzo cierpliwości.
Dziękuję. Lekarz jest jeden. Właściwie wszystko, jak w zegarku. Stałe porcje jedzenia o stałej porze. Spacerzy też (na podstawie krzywej robionej co 2h - obiad ku najniższej, dwa spacery las-cukier wyżej, a pozostałe cztery na siusiu).