Cukrzyca u psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Pietro123

21 grudnia 2015, 12:56

Cześć. Czy to możliwe, że pies ma cukrzycę? Szukałem na ten temat informacji w na stroniexxxxxxx ale niestety nic nie znalazłem. Czy możecie coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 grudnia 2015, 11:25

poszpera w archiwach forum w dziale psim choroby i leczenie.
whataya

30 grudnia 2015, 11:04

Pewnie, że możliwe. Zarówno psy jak i koty chorują na cukrzycę, zazwyczaj są leczone insuliną, trzeba im badać cukier glukometrem (podobno krew można pobierać w domu z ucha), ważna jest wtedy dieta, aktywność fizyczna, waga w normie i odpowiednie leczenie oraz świadomość i odpowiedzialność właściciela i regularne mierzenie cukrów, bo zarówno za niski jak i za wysoki jest niebezpieczny dla zdrowia i życia pupila -> powikłania pocukrzycowe to m.in uszkadzanie narządów wewnętrznych, pogorszenie wzroku. Zwierzęta przy cukrzycy mają również zwięszkone pragnienie i zwiększone oddawanie moczu, w którym również może znajdować się cukier i/lub aceton, które normalnie nie powinny znajdować się w moczu. Ogólnie o zwierzęta z cukrzycą trzeba dbać tak samo jak o ludzi.
lola14141

19 stycznia 2016, 20:49

Tak jest to możliwe. Mój piesek ma cukrzycę stwierdzoną ponad 3 lata temu.Od tego czasu dostaje codziennie zastrzyki z insuliny i ma się całkiem dobrze :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje