Cushing ile żył wasz piesek
Witam mam pytanie do właścicieli psów z choroba Cushinga. Wiem z netu że psy żyją z tą choroba 2-4 lat. Chciałbym wiedzieć ile czasu wasze psy przeżyły. Moja Neli miała pierwsze objawy 4 lata temu w marcu a zdiagnozowana została dopiero w listopadzie 3,5 roku temu. Odpukac na razie żyje ale już nie ma sił na dłuższe spacery i zastanawiałem się czy wasze pupile żyły dłużej niż piszą o tym internecie.
Dzień dobry,
Czas przeżycia zależy od nasilenia choroby oraz od możliwości leczenia. W przypadku Cushinga przysadkozależnego możliwe jest operacyjne usunięcie guza z przysadki oraz radioterapia, niestety jeśli guz dotyczy nadnercza to niebezpieczne jest jego chirurgiczne usunięcie. Proszę pamiętać, że zespół Cushinga ma podłoże w chorobie nowotworowej a stosowane leczenie ma zapewnić lepszy komfort życia pieska.
Pozdrawiam,
Vet4u
Czas przeżycia zależy od nasilenia choroby oraz od możliwości leczenia. W przypadku Cushinga przysadkozależnego możliwe jest operacyjne usunięcie guza z przysadki oraz radioterapia, niestety jeśli guz dotyczy nadnercza to niebezpieczne jest jego chirurgiczne usunięcie. Proszę pamiętać, że zespół Cushinga ma podłoże w chorobie nowotworowej a stosowane leczenie ma zapewnić lepszy komfort życia pieska.
Pozdrawiam,
Vet4u
Moja suczka żyje z cushingiem szósty rok. Też leczona vetorylem, ale u nas ze względu na wiek operacja odpadła. Choruje też na cukrzycę, jest ślepa i głucha, ma też inne choroby ale długo by wymieniać. Po 15 latach razem, dzisiaj, jadę ją uśpić :,(