"czekoladowa" wydzielina w uszach

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

11 stycznia 2007, 13:30

witam..nasza Pani doktor powiedziałą,ze Dakar ( labrador,4 msc ) ma drożdzaki w uszkach,na podstawie tego,ze ma on taką czekoladową wydzieline ( taka maź ) w uszkach..dość dużo tego ma i kazała czyścić codziennie uszka roztworem octu + szałwi ( proporcje 1:3)..piesek nie trzepie uszkami..czyścimy juz tydzien i nie widze poprawy..czy to odpowiednie leczenie? jaki kolor wydzieliny powinien być w uszkach ?
Gość

11 stycznia 2007, 14:54

powiem Ci tak oprócz psiaka mojego miałam kiedyś wyzła on tez miał taka wydzielinę tyko ze ona nie za ładnie pachniała ? opisz ta wydzieline jak ona pachnie wygląda czy sie lepi i tkd bo to moze być świerzb alkbo brud zwykły bo uszy psu możesz czyścić szpatułkami tylko delikatnie psy raczej tego nie lubia
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

11 stycznia 2007, 15:25

u mojej psicy też stwierdzono drożdżaki. W sumie nie wiem na jakiej podstawie. Uszy leczymy od ponad roku, róznymi środkami nie przynoszącymi efektu. Dopiero przy zmianie weta, wpadliśmy na pomysł zrobienia wymazu (wcześniej wszystkim wydawał się zbędny). Na Twoim miejscu nie leczyłabym w ciemno. Ja tak robiłam i żałuję,że od razu nie było wymazu.
A po drugie chore uszy czyści się specjalnymi preparatami do czyszczenia uszu i zakrapla kroplami....a nie jakimś dziwnym roztworem.. chociaż wetem nie jestem i mogę się mylić.
Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

11 stycznia 2007, 16:09

Estera od Diunki??
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

11 stycznia 2007, 19:02

tak ;)
Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

11 stycznia 2007, 19:40

Witam, witam:)
Trzymamy z Rinem kciuki za zdrowie Diunki:)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 stycznia 2007, 21:15

prawdopodobnie Twój pies ma Malascezje - to jest ten drożdżak . Dobrze byłoby rzeczywiście zrobić wymaz i to potwierdzić. Jest cała masa środków zwalczających to, ale zrób pierwsze wymaz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje