Czerniak w pysku

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Guller

17 maja 2015, 12:06

Witam.

W listopadzie ubiegłego roku trafił do nas ok 15 letni kundelek po przejściach. Głuchy, niewidzący na jedno oczko i z fatalnym stanem uzębienia. Poprosiłam o badania krwi, hormonu tarczycy etc, w celu przygotowania psa zabiegu usunięcia zębów.
Piesek w listopadzie przeszedł pomyślnie zabieg, lekarz zostawił jednak kilka ząbków. Przykry zapach z pyszczka nadal się utrzymywał, jednak pies miał dobry apetyt,a ja dostałam informację, że taka to już uroda wieku.
Przez ok 4 miesiące wszystko było w porządku. W połowie marca zauważyłam narośl w pyszczku psa, przy jednym z pozostawionych zębów. Pies tarł łapą pyszczek. Nie wpływało to poza tym na aktywność i apetyt. Weterynarz powiedział, żeby nie ruszać tego, bo może dać przerzuty. Co to jest mogła określić tylko biopsja, wobec tego zleciłam zabieg usunięcia i wykonania biopsji. Okazało się, że to czerniak. Rana ładnie się zagoiła.
3 tygodnie później znalazłam psiaka w wymiotach, słabego z oczopląsem poziomym. Inny weterynarz (jedyna klinika całodobowa pracująca w weekendy) zaczął leczyć psa w kierunku udaru/zespołu przedsionkowego. Przez trzy tygodnie walki pies wrócił w 100% do stanu przed wypadkiem. Co ważne w trakcie leczenia zostało wykonane RTG - nie było żadnych zmian nowotworowych w klatce piersiowej. Przy leczeniu Augmentinem zniknął też całkowicie przykry zapach z pyszczka.
Niemniej ma bardzo złe wyniki w kierunku wątroby (bilirubina) i w chwili obecnej przyjmuje:
Zentonil, Enarenal i Euthyrox, pozostaje tylko na karmie Hepatic. Encorton został już odstawiony. Po odstawieniu augumentin przykry zapach z pyszczka powrócił i uciążliwe pocieranie łapkami pyszczka.
2 dni temu zauważyłam, że w miejscu wycięcia guza pojawiło się zgrubienie. Spod zęba wydostaje się znowu ropa z krwią.

Co mogę w tej stuacji zrobić? Weterynarz powiedział, że z takimi wynikami krwi pies nie kwalifikuje się na zabieg. W sytuacji, gdy wyniki się poprawią, dobrym posunięciem będzie usunięcie zęba z większą ilością tkanki marginalnej?
Do tego czasu jak mogę pomóc psu? Czy są jakieś środki/leki które mogą być stosowane przy tych, które obecnie zażywa i dawać taki rezultat jak Augmentin?
Zależy mi na tym by poprawić komfort życia staruszka, a ropy wysięk i tarcie łapką wskazuje na dyskomfort psa, weterynarz prowadzący nie przywiązuje jednak uwagi do tej kwestii (sprawa nadrzędna to wątroba).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 maja 2015, 09:23

widzę , że lekarz wie co robi i niestety też dążyłbym do usunięcia zęba podminowanego ropą , zrobiłbym porządne zdjęcia szczęki i żuchwy i z jak najszerszym marginesem usuwał zmianę. Co do wyników nie wypowiem się , bo nie wiem jakie ma.
ODPOWIEDZ
  • Informacje