Czy ktoś miał suczkę po operacji usunięcia sutków

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Roksanka

24 lutego 2012, 18:34

Czy ktoś miał suczkę po operacji usunięcia sutków? Proszę powiedzcie mi jak sie zachowywał wasz psiak. Moja jest ponad dwa tygodnie po zabiegu na polu chce sie bawić, spaceruje, pobiega, ale nie forsuję jej. W domu za to poleguje i jest taka smutna. Rana jest ok, sika dobrze, kupa dobra, nie ma sie do czego przyczepić.... Nie wiem co się dzieje....
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lutego 2012, 13:19

ile miała sutków usuwanych? miała dużo guzów? robiłaś badania krwi przed zabiegiem i rtg pod kątem przerzutów?
Roksanka

26 lutego 2012, 22:00

Badania chemiczen krwi są ok. Badanie RTG ok. Mam zdjęcia mogę zamieścić. Miała usuniete dwa dolne sutki plus węzeł. Guzki dwa wielkości grochu bardzo twarde nie mam jeszcze wyników histpatu. Najpierw przez dwa tygodnie mało mi chodziła. Wręcz w ogóle. Bolała ja noga i chyba ta pachwina. Zrobiła się jej dziura, która zarosła ładnie. Rana zagojona pięknie, szwów miała ponad 20. Zaczęła od tygodnia chodzic na pole, śnieg jest, cięzko jej sie chodzi ale naprawde sobie radzi. Ale jest dziwna. Jest tak jakby był dobrze i nic ja nie bolało a potem na nastepny dzień śpi pół dnia. Zauważyłam, ze chyba reaguje na pogodę. nie mam kompletnie pojecia czy moze ją bolez jeszcze czy nie. Czy moze to też efekt tego ze wręcz nie chodziła na spacery tylko leżała na legowisku. A moze to chłonka sie gdzieś gromadzi?
Roksanka

26 lutego 2012, 22:21

Tutaj sa zdjecia rtg robione jeden przed drugi w trakcie zabiegu bo chciałam kontrolny kręgosłupa.
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... ualne.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/651/zdjciedg.jpg/
Powiedział mi lekarz ze ma powiększone serce. Objawów nie ma żadnych, żądnego kasłania, odchrząkiwania. Oddech spokojny, miarowy. Na 16 marca mamy konsultację kardiologiczną z dokładnymi badaniami. Jest tez po operacji kregosłupa rok temu. Boje sie czy znowu moze nie dyski gdzieś niżej.... Domino. Ale jej przed zabiegiem nic nie było....
Ona mi prawie kilo przytyła. Przed zabiegiem tydzień mało chodziła na spcery bo były okropne mrozy. potem dwa tygodnie nie chciała. Teraz waży kilo więcej, chociaż tego nie widać. MOze ona gdzieś obrzęka??? Brzuch ma miękki bo patrzyłam, nie widać zadnego krwiaka, naprawde nie wiem juz co robić. Chyba zaczynam sie jej doszukiwać chorób.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lutego 2012, 14:15

pokaż psa lekarzowi , który go operował . Właściciel dobrze zna swoje zwierze i jak widzi coś niepokojącego wyłapuje szybko zmiany. Można powtórzyć jeszcze rtg płuc zwłaszcza AP i zobaczyć jak wyglądają poszczególne płuca i samo serce. Dwa tygodnie od zabiegu może się inaczej poruszać jeszce ale powinna być widoczna stopniowa poprawa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje