Czy można coś jeszcze zrobić? Nerki u sznaucera. Pomocy!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Patrycja877

26 października 2015, 21:56

Proszę o pomoc !!!

Mam sznaucera miniaturę 11 lat.
Pisałam tu kiedyś na forum, że miał nieudaną operację usunięcia kamieni z pęcherza, które ostatecznie były w cewce moczowej. Finalnie rozcięto cewkę i wyjęto zalegające tam i wrośnięte kamienie (!!!) Tu dowiedziałam się, iż tego sie nie robi. Mieliśmy pecha do lekarzy....

Niestety przez błędy lekarzy i zablokowanie moczu przez jakiś czas (pies nie miał jak wydalać) ucierpiały nerki.
Robione badania wskazały podwyższony poziom białka i cukru we krwi.
lekarz powiedział ze to CZĘŚCIOWA niewydolność.

W między czasie pies zachorował na dyskopatię jednego dysku. Operacja jest kosztowna a i dowiedzielismy sie ze nie ma gwarancji 100% poprawy, Dodatkowo ten pies juz tyle bólu przeszedl a po tej operacji chyba ból jest wielki, zreszta juz nie wiemy co robic...

Z pwoodu dyskopatii dostaje sterydy w zatrzykach i srodki przeciwbolowe. Łapki tylne siadają :(

Ale co nas niepokoi to to, że pies nie chce pić wody! je, ma duży apetyt ale nie pije nic :(
Jesteśmy bardzo zaniepokojeni a lekarz nic nie mówi o żadnych lekach na nerki ! Dlaczego???
Jestem pewna ze narkoza ktora mial ostatnio tez przy usuwaniu kamienia na zebach pewnie zrobila swoje.... (myslelismy ze cos sie dzieje bo pies piszczal przy dotykaniu pod pyskiem a zeby zakamienione).

jesteśmy bezsilni. Juz nie wiemy co robic..... BARDZO PROSZE DESPERACKO O JAKĄŚ RADĘ !
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 października 2015, 08:31

na razie zgadujesz , że coś się dzieje z nerkami trzeba wziąć pobrać solidnie krew temu psu i wykluczyć to trzeba zrobić analizę ogólną moczu. Cukier i białko nie jest dowodem na źle działające nerki. Nieprawdą też jest , że nie rozcina się cewki. Przy niemożliwości wycofania kamienia do pęcherza wykonuje się cięcie cewki moczowej i ewakuuje się kamienie moczowe.
dieselka

31 października 2015, 13:03

Jeśli pies nie pije, spróbuj przemycać wodę z jedzeniem - jeśli je suchą, to namocz, jeśli puszki lub gotowane jedzonko - też trochę dolej rozcieńczając konsystencję. Też muszę sobie w ten sposób radzić. Choć mój "niepitek" akurat po sterydach (dexametazon) pił jak szalony.
ODPOWIEDZ
  • Informacje