czy to niewydolność trzustki?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

aniaP

07 grudnia 2006, 14:50

Panie Jarku
Mam pytanie czy niski poziom lipazy przy normalnym poziomie amylazy może wskazywać na niewydolność trzustki?
Moje pytanie wynika z tego iz moj pies w wieku ok 6 mies dostał bardzo silnej biegunki, były tez wymioty, zrobione zostały badania amylaza była w normie natomiast poziom lipazy był za niski, weterynarz stwierdził niewydolność trzustki. Pies dostał kreon 2500 i dietę, póżniej kreon 10000.
Wszystko sie uspokoiło, jedynie w momentach gdy zdarzyło sie jakieś tłustsze jedzonko mieliśmy jakies rewolucje jelitowe. Pies miał kilka razy robione badania cały czas ten niski poziom lipazy wychodził.
Pies ma obecnie 2 lata i cały czas dostaje kreon. W miedzyczasie nastąpiła zmiana weterynarza i ja tak profilaktycznie zrobiłam psu badania enzymów trzustkowych tzn wet. zlecił tylko badania amylazy (która jest nadal w normie) natomias lipazy nie i stwierdził ze lipaza nie ma znaczenia a pies jest zdrowy. I co ja mam o tym sądzić? To jak jest z tą niewydolniością trzustki?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 grudnia 2006, 00:01

badania były robione w czasie stosowania kreonu?
Magda234

20 grudnia 2006, 22:16

Witam ja również mam pytanie mój pies ma 8 miesięcy ma niewydolnośc trzustki
Nie dostaje Kreonu ponieważ wyniki mamy dopiero od paru dni i weterynarz postanowil poczekac jak pies zareaguje na dietę.
W tej chwili dostaje karmę Eukanubę Intestinal dla szczeniąt, ale po tej karmie nie widac poprawy dalej występują biegunki.
Przez pare dni (z powodu braku eukanyby) dostawal karmę royala intestinal( diete weterynaryjna dla doroslych psow!) i zareagowal na nia bardzo dobrze biegunki zupelnie ustapily. Obecnie wrociliśmy do eukanuby i problem powrocił:(
Czy to znaczy, że lepiej wrócic do royala mimo ze jest dla psów doroslych, czy pozostac przy eukanubie i np. zaczac podawac psu kreon?
Bardzo prosze o rade ponieważ, zarówno pie jak i wszyscy domownicy mamy już dość eksperymentów.
niktt

21 grudnia 2006, 14:34

Pozostałabym przy Royalu.Aczkolwiek przy chorobach trzustki chyba lepsza będzie karma o zmniejszonej zawartości tłuszczu(czyli Weight control).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 grudnia 2006, 08:04

jeśli jest niewydolność trzustki należy zastanowić się jednak nad supolementowaniem preparatów enzymatycznych. One nie są niebezpieczne są dostepne bez recety. Zostałbym także na royalu intestinalu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje