czy to trzustka??

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martaZG

23 października 2005, 23:29

Witam. Mam prawie czteromiesięcznego Goldenka i karmię go Eukanubą. Dodatkowo podaje mu Canifos 2 razy dziennie po tabletce. Piesek waży ok 15kg.
Jakiś czas temu (ok.2 tyg) pieska dopadły biegunki, dostał serie 3 zastrzyków (befamox, betamox coś o podobnej nazwie) w odstepie 2 dniowym a potem lekarz zalecił stosowanie tabl. (stomorgyl 20) 2razy dziennie po pół . Biegunki przeszły już po pierwszym zastrzyku - natychmiast. A powodem dalszego leczenia jest lekko zielonkawy kolor odchodów. Piesek był odrobaczany przynajmiej 3 razy. Pamiętam że jeszcze w hodowli kolor kupki był podobny tzn cimny i lekko zielonkawy. Weterynarz, który leczy psa sugeruje problemy z trzustką. Czy faktycznie jego diagnoza jest trafiona czy być może przyczyna leży gdzie indziej.
Może wogóle nie ma się czym przejmować a sytuacja ta nie wskazuje na żadną chorobę.
Golden

25 października 2005, 11:49

Co prawda nie jestem wetem, ale poniewaz rowniez mam goldena, pozwole sobie napisac pare slow.

Moj pies mial rowniez swego czasu problemy z trawieniem, wykonano kompleksowe badanie krwi (morfologia z biochemia, w tym test TLI) - w normie, zbadano kal - nic nie znalezli.
Pies przeszedl tygodniowa kuracje Metronidazolem i bezposrednio po nie bylo znaczacej poprawy, jednak po jakims czasie wszelkie problemy zniknely.
Moja wetka mowila, ze czesto przychodza do niej ludzie z goldenami, ktore maja problem z trawieniem i biegunki, ktorych podloza trudno sie dopatrzec i te biegunki najczesciej ustepuja z wiekiem, co oczywiscie nie oznacza, ze mozna zbagatelizowac problem, zwlaszcza z takim maluchem.

Nie chcialabym tutaj ferowac wyrokow, ale jesli biegunka przeszla po antybiotyku (bo betamox to antybiotyk - amoxycylina) to nie upieralabym sie przy trzustce... Ale tu ostatnie slowo ma wet.

Waga Twojego malucha wydaje mi sie prawidlowa, choc to jeszcze zalezy od tego jakich ma rodzicow i czy sam jest raczej duzym czy mniejszym szczeniakiem (moj w wieku 4 miesiecy wazyl okolo 18kg). Jak szybko przybiera na wadze?
Czy podawanie Canifosu konsultowalas z wetem? Mnie odradzono podawanie witamin przy karmieniu sucha karma, jedyne co dostawal dodatkowo to Arthroflex na stawy.

Radzilabym Ci (jesli moge tu cokolwiek doradzic jako laik) wykonanie pelnych badan krwi (moj pies mial robiony profil watrobowy, trzustkowy, oznaczano poziom kwasu foliowego, wit.B12 etc.) i kalu (o ile jeszcze nie zostaly wykonane).
Moj pies robil w mlodosci zielonkawe kupska - po royalu vet-size.
martaZG

25 października 2005, 19:15

Dzięki za opinię. Sama nie wiem już co myśleć. Dziś na wizycie wet przepisał maluchowi kreon. Bez żadnych Badań krwi czy kału. Twierdzi, że nic one nie wniosą bo rzekomo niewydolności trzustki nie da się nimi stwierdzić.
Podobno to z powodu zbyt małej produkcji enzymów i często jest to problem młodych psów, który mija z dorastaniem.
Canifos zaproponował wet. Przestałam nawet go stosować, nie podawałam przez tydzień ale nic to nie zmieniło.
Pozostaje mi poddać się wskazówkom weta i czekać na efekty. Jestem jeszcze ciekawa opinii p. Jarka
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 października 2005, 22:37

przychylam sie w pełni do wykonania kompletnych badań krwi i kału. Nie da sie po opisie podejrzewać trzustki. Należy wykonać badania. Przy eucanubie nie podawałbym w tej rasie ŻADNYCH witamin. Kreon sam w sobie nie zaszkodzi psu ale teraz jak pies dostał go zaburzy wyniki badania krwi.
Awatar użytkownika
Izu

08 listopada 2005, 13:30

martaZG pisze: Twierdzi, że nic one nie wniosą bo rzekomo niewydolności trzustki nie da się nimi stwierdzić.
mój wet też twierdzi, ze poziom amylazy i lipazy w krwi nie da miarodajnego wyniku, że najlepiej należałoby ustalić poziom trypsyny w kale, ale do tego potrzebne jest specjalne labo, które szybko , bezpośrednio po pobraniu i dostarczeniu materiału jest w stanie wykonac badanie (tu opinie sie różnią, niektórzy mówią, ze nawet chodzi o czas 10 minut po pobraniu materiału, niektórzy że 45 min, albo nawet do 2 godzin).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 listopada 2005, 00:33

niech wykona pierwsze analize krwi a jak nic nie wyjdzie będzie oceniał aktywność enzymów w kale ale najprościej wykonać wtedy tzw. test kliszowy.
martaZG

14 listopada 2005, 20:20

Test kliszowy wykonał i pies nie trawi skrobi. Co to oznacza ? Jakie są tego skutki i co robić dalej?? Wet nie chce robić badań krwi, zrobiłabym je sama bez jego wiedzy, ale to on chyba musi pobrać krew. ewentualnie jeśli pójde do innego weta i zaniosę próbkę do labo to o jakie badanie mam poprosić tzn. co mają w szczególności zbadać
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 listopada 2005, 00:05

poproś o wykonanie badania poziomu amylazy
Chivas
Kontakt:

24 listopada 2005, 09:20

sprawdz jeszcze czyt wój pies nie ma grzybów w jelitach (kuracja jest 2-3 miesięczna i z regułu skuteczna- preparaty którymi ja leczyłam psa są drogie, ąle są ziołowe i co najważniejsze skuteczne)
martaZG

13 grudnia 2005, 20:32

Oto wyniki badań, które otrzymałam narazie. Będzie ich więcej ale póki co:
alat 33
aspat 42
amylaza 355
fosfataza alk. 71
glukoza 85,4
mocznik 28,7
bun 13,4
kreatynina 1,35
białko całko.65
ob 2
oraz
wbc 9,9
rbc 5,81
hgb 13,5
hct 41
plt 271
mcv 71
mcg 23,2
mchc 32,9
rdw 14,9
mpv 8,1
diff:
%lym 19,4%
%mon 5,9
%gra 74,7
lym 1,9
mon 0,5
gra 7,5
Dodam, że od miesiąca pies dostaje neopankreatyne. Wcześniej 3x1 a od tygodnia 3x2 tabletki.
Ma 5,5 miesiąca i waży ok. 23kg.
Poza tym niepokoi mnie że zdarzyło mu się obgryść ścianę i zjada odchody na spacerach. Wcześniej tego nie robił. No i strasznie się drapie (pasożytów nie ma, ani pcheł i odrobaczany też był wiele razy
Misiąc temu test kliszowy wykazał że nie trawi skrobi, aktualny test stwierdza że trawi.
Jak na trzustke to dziwi mnie to że ładnie przybiera na wadze i wcale nie ma wilczego apetytu - wręcz przeciwnie je mniej niż średnio powinien. Karmie go eukanubą.
a jego kupy są luźne i wciąz w innym kolorze.
Czy te wiadomości przesądzają o trzustce? jak mogę jeszcze potwierdzić lub obalić tę teorie?
Co innego brać pod uwagę, moze jakaś dieta byłaby przydatna?
P.s. Jak sprawdzić czy nie ma grzybów?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 grudnia 2005, 09:24

na tej podstawie bez badania psa!!!!! domniemywałbym problemy z trzustką . Obniżony poziom amylazy przy zażywaniu neopancreatyny może świadczyć o procesach martwiczych tego narządu lub o ciężkich zatruciach ( to mało prawdopodobne).
Grzyby w przewodzie pokarmowym diagnozuje się badaniem mikrobiologicznym wykonując np. posiew kału na grzyby
ana.c

15 grudnia 2005, 14:20

Moja suka miała robione badanie krwi, podobno wszystko jest ok, ale ja nie wiem co myśleć bo bardzo nie podoba mi się poziom A-amylazy. Czy jej wyniki naprawdę są oki?

-glukoza 90 mg/dl
-AspAT 15 U/L
-ALAT 26 U/l
-fosfataza alkalliczna 24 U/L
- A-amylaza 244 U/l
-bilirubina całkowita 0,6 mg/dl
-mocznik 42 mg/dl
-kreatynina 1,0 mg/dl
-gamma GT 6 U/L
Morfologia:
-leukocyty 12,24 tys/ul
-erytrocyty 5,32 mln/ul
-hemoglobina 13,6 g/dl
-hematokryt 38,4 %
-MCV 72,2 fl
-MCH 25,6 pg
-MCHC 35,4 g/dl
-płytki krwi 280 tys/ul
-limfocyty 94,94 %
-limfocyty 11,64 tys/ul
-RDW-SD 37 %
- PDW 14,8 fl
-MPV 12 fl
-P-LCR 43,21 %

- OB 3 mm/h
Rozmaz manualnie
-pałeczkowate 1 %
-segmentowane 70 %
-kwasochłonne 4 %
- limfocyty 23 %
- monocyty 2 %
martaZG

15 grudnia 2005, 19:44

procesy martwiecze - to brzmi groźnie. Co to oznacza? Domyślam się, że szans na wyleczenie nie ma. Czy wystarczy profilaktyczne podawanie leków czy też stan mojego psiaka będzie się pogarszał z wiekiem? Jak mogę mu pomóc?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 grudnia 2005, 23:58

nie jest to groźne dla życia ale stanowi pewien dyskomfort w zyciu. Na szczęście mamy bardzo dobre leki substytuty enzymatyczne soku trzustkowego, także dyskomfortem staje się regularne podawanie leków
Awatar użytkownika
HalGre
Kontakt:

14 października 2007, 12:09

:) U mojego psa stwierdzono zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki 9.miesięcy temu. Jeździliśmy od weterynarza do weterynarza...
Powyżej czytałam - że pies nie trawi skrobii... Mój Dino nie trawi nie tylko skrobii - ale i włókien mięsnych, tłuszczów... Najlepiej służy mu karma TROVET-HLD. Dwa razy dziennie KREON i TRiLAC. Metronidazol też był - ale krótko.
A wszystko zaczęło się od biegunek. W lecznicy aplikowali mu tylko i wciąż serie zastrzyków. Ja "buliłam" i wciąż nie było wiadomo - z czego te ciągłe biegunki... Musiałam prosić w końcu o jakiekolwiek badania - bo co z tych zastrzyków - jak nie znamy przyczyny ??
Teraz chodzimy do innej przychodni.
Wiem od weterynarzy i z innych źródeł, że pies może dożyć z chorą trzustką nawet starości - pod warukiem jednak, że będzie regularnie przyjmował enzymy w tabletkach. W przypadku mojego psiurka - jest to KREON.
ODPOWIEDZ
  • Informacje