Czy usuwać ?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
hannka

16 czerwca 2012, 21:28

Mojej bokserce na tylnej łapie zrobiło się coś takiego ( zdjęcie ). Ona tym nie interesuje się , jak by tego nie miała. Ale mnie bardzo niepokoi , byłyśmy u Wet, ktora powiedziała ,że to należy usunąć. Ale ja waham się ......a może nie ruszać . Lusia ma 8 lat i już cztery lata temu miała usuwanego guzka , ale na klatce przy przedniej łapce . Badanie wykazało ,że to było nic złośliwego .

Obrazek
Obrazek

To zmienia także kolor , raz bardziej intensywny , raz bledszy, nie jest przyrośnięte do mięśni tylko na skórze.
Luśka już miała narkozę dwa razy : pierwszy raz jak miała 1,4 miesiące - sterylizacja i prześwietlenie bioder - dysplazja , drugi raz miała 4 lata i zabieg z tym guzkiem.
Boję się narkozy i nie wiem jaką podjęć decyzję.
Luśka ma także niedoczynność tarczycy i bierze Euthyrox.
Awatar użytkownika
hannka

19 czerwca 2012, 10:34

Proszę o podpowiedź , co to może być i czy usuwać ....
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2012, 11:29

zabieg nie jest groźny a takie zmiany z reguły nie . Ja swojemu psu usunąbym
Awatar użytkownika
hannka

20 czerwca 2012, 13:59

Dziękuję Panie Doktorze , usuwamy .
Awatar użytkownika
hannka

16 lipca 2012, 13:00

Przed chwilą odebrałam wynik badania :Mastocytoma typ 1, wycięcie całkowite. Gdy dzwoniłam czy już są wyniki Wet kazałam mi przyjśc po nie bo chce porozmawiać ,a mnie już ciśnienie się podniosło, telepanie serca .....Powiedział ,że zna mnie i wie ,że zaraz internet , szukanie co to jest.....a to jest nowotwór złośliwy ale typu 1 i po całkowitym usunięciu rzadko daje przerzuty....A mnie i tak smutno.... :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 lipca 2012, 09:47

masz porządnego lekarza, wie co robi i jak podejść do właściciela psa a dr. internet nie jest tak doskonały. Trzymaj się go , nie panikuj , bo nie jest źle.
ODPOWIEDZ
  • Informacje