czym tak właściwie pies może się zarobaczyć. ? ( Chodzi o zarobaczenie wewnątrz ciała psa ) Wiem, ze szczeniaki są zarobaczone, potem odrobaczone i w jaki sposób mogą się następnie zarobaczyć ?
jeżeli można to prosze mi napisać ile wynosi koszt odrobaczenia tak mniej więcej
czym tak właściwie pies może się zarobaczyć ?
Szczeniaczek najczęściej zaraża się pasożytami wewnętrznymi jeszcze w łonie matki przez łożysko a później za pośrednictwem mleka. I dlatego koniecznie trzeba je przed szczepieniami odrobaczać - głównie chodzi tu o glisty i tasiemce. A później to już zwierzęta mogą zarażać się nawzajem. Wystarczy, że pies na spacerze bierze do pyska cokolwiek co miało kontakt z kałem zarażonego zwierzaka - innego psa, kota, lisa... Psy lubią też tarzać w różnych dziwnych rzeczach, kopać w ziemi i o zainfekowanie nietrudno. Mogą też zjeść jakieś zarobaczone stworzonko np. mysz (częściej koty, ale psy też). Jeśli dostają mięso z niepewnego źródła to też nie wiadomo co w nim siedzi. Dlatego okresowe odrobaczanie jest konieczne. A ile to kosztuje? Zależy jaki preparat się stosuje, ale nie jest to specjalnie dużo. Nie wiem jak to jest u psa - u kota płacę średnio 10-15 zł.
dziekuję, za odpowiedź, a czy nalezy psa odrobaczać, gdy przez dłuższy czas robi niepewną kupkę ?, tzn różnokolorową i luźną. Czy możliwe, że zaraził się przez jedzenie ? ( dostaje jedzenie domowe )
-
- Informacje
-