Czyszczenie kamienia u starszego psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Aleksandra95T

31 stycznia 2021, 08:22

Dzień dobry ;)
Zwracam się z prośbą o poradę. Mój 10cio letni piesek (kundelek zmieszany z yorkiem 6 kg) przestał jeść, zauważyłam u niego problem z zębami, jeden z nich niedawno wypadł i leciała Mu krew... Poszłam z Nim do weterynarza, pobrano Mu morfologie, biochemie, krew na cukier. Wszystkie wyniki były w normie. Oprócz tego doktor osłuchał Mu serduszko i płuca, mówi że wszystko ok i piesek jak najbardziej kwalifikuje się do znieczulenia. Proszę o poradę czy istnieje duże ryzyko negatywnych skutków przy znieczuleniu.
Vet4u

13 października 2022, 20:29

Dzień dobry,
Jeśli na zębach znajduje się duża ilość kamienia nazębnego to może on powodować między innymi zapalenia przyzębia, zapalenia dziąseł, krwawienie z dziąseł oraz chwianie i wypadanie zębów. Sprawie to psu bardzo duży ból i powoduje niechęć do jedzenia.
Żeby oczyścić zęby z kamienia oraz usunąć te zepsute musi zostać wykonany zabieg stomatologiczny w znieczuleniu. Jeżeli nie ma przeciwwskazań do znieczulenia (np. choroby serca, nerek, złe wyniki krwi) to ryzyko powikłań jest niskie. Oczywiście zawsze znieczulenie obarczone jest ryzykiem zgonu, ale w tym wypadku jest ono niskie.
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ
  • Informacje