Dalmatyńczyk - problemy z wypróżnianiem
Witam, mam 10-cio letniego dalmatyńczyka. 9 lat mieszkaliśmy w bloku lecz przy lesie. Przynajmniej 2 długie spacery dziennie i o godz. 19.00 jedzenie. Pokarm : głównie suche karmy - Frolic , Pedigree. Sylwetka, aktywność psa i stan zdrowia prawie idealne. Od roku mieszkamy w domu, w lesie. Teren ogrodzony. Jedzenie jak wyżej. Ale "spacery" sie zmieniły. 2-3 długie spacery w tygodniu, za to samodzielne wyjścia psa na teren posesji - na każde wezwanie . Po ok 2 miesiącach pełna aklimatyzacja na nowym miejscu. Nie pamiętam kiedy dokładnie to się zaczęło ale pies zaczął dziwnie układać sobie wyjścia. Potrafił w ciągu 1 godz. 3-4 razy "prosić na dwór" i wracać. Za każdym wyjściem wypróżniał się. Śmialiśmy się, że odreagowuje 9 lat w bloku i teraz korzysta ze swobodnego dostępu do spaceru;) Niestety problem wypróżniania zrobił się kłopotliwy. Widać że wypróżnianie jest b. kłopotliwe. Bardzo małe ilości kału o raczej normalnej konsystencji. Wielkość (też średnica) jak małego psa a nie prawie 30 kg dalmata. Doszły gazy, przy ich okazji plamienie kałem. Zaczerwienienie i lekka opuchlizna w okolicy odbytu. Raczej bezbarwny, o intensywnym , nieprzyjemnym zapachu wysięk z odbytu. Pies zaczął się lizać pod ogonem. Potrafi nie wytrzymać kilku godzin bez wyjścia i brudzi w domu. Apetyt ma jak zawsze. Weterynarz po wywiadzie (bez oglądania psa) stwierdził "trzustkę" i /lub "wątrobę" z powodu lat niezdrowego karmienia. Badania krwi wskazały ponoś na wątrobę. Zmiana diety i leki - zaczęliśmy wczoraj. Jakoś mi to nie pasuje. Co Wy na to? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
lekaż ma niestety rację. Lata zaniedbań żywieniowych w końcu przyniosą zamierzony efekt. Ta wydzielina cuchnąca to wydzielina gruczołów zapachowych, która może się w nadmiarze pojawiać na skutek nadmiernych prób wypróżnień lub dołączyły do problemów narządowyc problemy z tymi gruczołami.
Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Mam pytanie dot. diety. Weterynarz zalecił Royal Canin Hepatic lub Eukanuba Intestinal. Czy można wspomagać to robionym pokarmem np. ryż + gotowany kurczak, ryż + wołowina ? Jeśli tak, to jak to mieszać? Czy nie zmienić systemu na 2 posiłki dziennie ? (dla zmniejszenia obciążenia wątroby; obecnie pies je raz dziennie , wieczorem)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
narazie radzilabym przejsc na wyzej wymienione karmy bez dodatkow...
jezeli to trzystka to potrzebna jest dieta niskotluszczowa, najpierw zrob dokladne badania.
przeleczylabym takze gruczoly okoloodbytnicze i dodatkowo sprawdzila stan prostaty - pies w tym wieku moze ja miec niezle powiekszona (badanie palpacyjne doodbytnicze przy okazji oprozniania gruczolow)
jezeli to trzystka to potrzebna jest dieta niskotluszczowa, najpierw zrob dokladne badania.
przeleczylabym takze gruczoly okoloodbytnicze i dodatkowo sprawdzila stan prostaty - pies w tym wieku moze ja miec niezle powiekszona (badanie palpacyjne doodbytnicze przy okazji oprozniania gruczolow)
nie mieszaj tych karm z jedzeniem domowym, szkoda Twoich pieniędzy. Najleprze skutki przyniesie stosowanie ich samych bez dodatków. Im częstsze posiłki tym lepiej dla narządów mogą one pracować z większą regularnością .
-
Kurcze u nas też Sara całe życie była na Pedigree i innych teraz już wiem świństwach, bo kiedyś tego nie wiedzieliśmy ;/ Na początku wizyt z wyniki wątrobowe były bardzo kiepskie, ale na szczęście coraz lepiej i teraz jak miała pełne badania przed operacją to wątroba już w granicach normy Tylko niektóre ma lekko przekroczone, ale ogólnie powiedzieli, że jak na psa w tym wieku to ma bardzo dobre wyniki morfologii i biochemii.