Witam,
wiem, że temat związany z tym lekiem był poruszany dawniej, ale nie potrafiłam go znaleźć dlatego tworzę nowy jeszcze raz. Mój pies dostał uczulenia, prawdopodobnie od trawy i pylących kwiatów. Non stop się drapał i wylizywał, w skutek czego na nogach zrobiły mu się czerwone plamy, a nad oczami czerwony obrzęk. Weterynarz wstrzyknął mu dexafort 1,3ml ( mój pies waży ok. 15kg). Wcześniej też dostawał taki lek, ale tym razem pojawiły się objawy dodatkowe po podaniu leku. Mianowicie jest bez przerwy głodny, na psa, który ogólnie nie jada i trzeba go karmić to szok! Bo jada 2,3 razy dziennie, po drugie pije dużo wody i strasznie dużo sika, nawet metabolizm mu przyspieszył i to co zje rano wydala wieczorem. Bardzo proszę o radę, czy takie objawy są normalne, acha zaczerwienienia i swędzenia przeszły. Pozdrawiam w imieniu psa.
dexafort - pomocy
Poczekaj prosze kilka dni a objawy o których piszesz beda sie cofały. Nadmierny apetyt także powoli zacznie się normować, tak właśnie jest z lekami jak pomagaja na jedną dolegliwość to troszkę szkodza na "coś" innego. Na szczęście te objawy po dexaforcie często obserwuje u swoich piesków, ponieważ mam ich kilka to uczulenia w ogrodzie zdarzaja się wcale nie rzadko - cierpliwości...
wszystkie te objawy zaczną ustępować po tygodniu, jest to typowe po podaniu tego leku. Przypominam , że po sterydach nie badamy krwi a złaszcza cukru gdyż wynki są niewiarygodne ( po sterydach cukier we krwi rośnie).
pozwole sobie na OT w kontekscie Twej wypowiedzi. Czy mopsy jako rasa sa tak mocno podatne na alergie? Bardzo fajne te psiakitayekuna pisze:Poczekaj prosze kilka dni a objawy o których piszesz beda sie cofały. Nadmierny apetyt także powoli zacznie się normować, tak właśnie jest z lekami jak pomagaja na jedną dolegliwość to troszkę szkodza na "coś" innego. Na szczęście te objawy po dexaforcie często obserwuje u swoich piesków, ponieważ mam ich kilka to uczulenia w ogrodzie zdarzaja się wcale nie rzadko - cierpliwości...
nie mopsy na szczęście nie są rasą bardzo skłonną do alergi, ale to też nie oznacza , że nie ma mopsów uczulonych.
Doktorze, moje pytanie stad, ze oprocz usilnie "leczonego" antybiotykami i sterydami dobka kilka lat temu, nie spotykam sie jednak zbyt czesto z alergia wsrod "moich" zwierzakow. Stad zaciekawienie, bo mopsy bardzo mi sie podobaja a Kolezanka napisala, ze "uczulenia w ogrodzie zdarzaja się wcale nie rzadko".
Napisałam że mopsy nierzadko sie uczulają... bo sa bardzo ciekawskie i wszedzie wtykają swoje płaskie mordki, a wiec jak to często bywa napotykaja tam na różne owady najczęściej polne malutkie ale bardzo kąśliwe osy a także inne owady. Najczęściej to sie dzieje po nocnym spacerze kiedy owady zwabione sa palacym sie światłem. Uczulenia np pokarmowe bywają czasami tylko, tak jak odczyny alergiczne na szczepienia. Wszystko to piszę w kontekście ilości psów, a mopsów mam 12 więc i częstotliwość tych przygód jest nie co większa niż jak posiada się jednego pieska.
-
Cześć,
jako opiekun zwierzęcia jesteś za niego odpowiedzialny. Dlatego w takich sytuacjach nie możesz zwlekać. Szybkie i fachowe działanie wpłynie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie Twojego podopiecznego. Jeśli tylko zauważysz coś niepokojącego powinieneś odwiedzić gabinet weterynarza.
Jednak taka wizyta może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
jako opiekun zwierzęcia jesteś za niego odpowiedzialny. Dlatego w takich sytuacjach nie możesz zwlekać. Szybkie i fachowe działanie wpłynie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie Twojego podopiecznego. Jeśli tylko zauważysz coś niepokojącego powinieneś odwiedzić gabinet weterynarza.
Jednak taka wizyta może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl