Witam
W niedzielę wieczorem mój pies zaczął wymiotować (gwałtownie, czasami brzmiało to jakby miał czkawke) w ciagu dnia zachowywał sie bez zmian (bawił sie nie był osowiały) <resztkijedzenia, na końcu piana> od razu poszliśmy do weterynarza. Doktor zbadał krew - stwierdził ze wyniki sa ok, ma tylko niewieliki stan zapalny. Pies dostał zastrzyki (niestety nie wiem jaki lek) oraz tabletki które ma brać codziennie rano przed śniadaniem (Nolpazol). NIestety w nocy znowu wymiotował (na początku gwałtowne wymioty, później juz było troche spokojniej) w poniedziałek byliśmy na kontroli - znowu dostał zastrzyki. Podobna sytuacja była we wtorek: w nocy zwymiotował kilka razy (z tym ze wymioty są rzadsze i nie tak gwałtowne, koloru żółtego) w dzień zwymiotował raz i było już dobrze, we środę podobnie z tym że nie wymotował juz w dzień, w czwartek trzymany na diecie - kleik z ryzem (pierwszy dzień bez wymiotów w nocy i w dzień). Niestety dziś znowu zwymiotował - zaraz po jedzeniu - teraz nie wymiotuje. Pies sika i załatwia sie normalnie - kolor moczu niezmieniony. Ma apetyt. umówiłam sie z weterynarzem ze na diecie potrzymamy go do poniedziałku (jezeli sytuacja sie pogorszy to oczywiscie wczesniej) - jezeli wymioty sie powtórza to prawdopodobnie czeka nas gastroskopia. Proszę mi powiedzie co to moze być i jaki badania dodatkowe by Pan zlecił. Dziekuje za odpowiedź
do pana doktora - pies wymiotuje
-
zakładam, że jak najszybciej trzeba zrobić psu biochemię. powinna być w takiej sytuacji zrobiona od razu, aby wykluczyć problemy z nerkami, trzustką i wątrobą.
A nie zjadl przypadkiem jakiejs skarpetki ? labradorka mojej znajomej zwymiotowala skarpete po pltorej tygodnia od zjedzenia, innej znajomej golden polknal okulary,tez troche to potrwalo, mogl tez zjesc troche patyka, nieraz warto sobie przypomniec czym sie bawil, w brzuchach psich rozne rzeczy mozna znalesc. A kroplowke dostal w lecznicy,moze szczybciej wrocilby do formy.
pilnie proszę dorobić biochemię krwi, jeśli jeszcze wymiotuje to rtg brzucha i ew. kontrast.
Witam mam yorka Biwer jest problem od kad ja kupiliśmy nic nie chce jeść karne tylko Royal a normalne jedzenie typu schab gotowany zje, ale później wymiotuje i na biegunkę zawsze ten sam schemat je mało. Jest chuda waży koło 1,200 zauważyłam że boi się jeść.
daj mu więc tylko royala i wykonaj badania diagnostyczne.