doxyratio na zapalenie płuc, buldog francuski, jaka dawka?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

29 października 2014, 18:42

Hej wszystkim!

Chciałem się zarówno przywitać jako nowy na forum jak i prosić o Waszą radę.
Otóż szukałem w internecie jakiś wiarygodnych informacji n/t. dawki doksycykliny dla psa.
U mojego psa- rasy buldog francuski , ważącego 14 kg, zdiagnozowano ostatnio zapalenie płuc.
W ramach szczegółowej diagnozy ( ponieważ infekcja jest przewlekła i uporczywa) lekarz zrobił bronchoskopię oraz pobrał wymaz wraz z wykonaniem biogramu. W wyniku powyższego wyszło mu, że piesek powinien dostawać doksycyklinę w dawce :
2 x 1,5 tabletki 100 mg przez okres 3-4 tygodni - daje nam to łącznie 300 mg dobowo! Otóż zastanawiam się, czy dawka nie jest zbyt wielka, ponieważ na ulotce leku pisze , że dla ludzi zalecane dawkowanie to bodajże 2 tabletki dziennie... a przecież człowiek waży kilka razy więcej co mój pies... proszę Was o jakąś radę, co o tym myślicie?
gość 1

29 października 2014, 19:10

Czy bierzesz pod uwage że pies to jednak nie czlowiek i dawkowania ludzkiego do psiego nie powinno się porównywać?
Gość

29 października 2014, 19:26

Rekomendowane dawki docycykliny u psów to od 5 do 10 mg na kg dziennie w zależności od choroby
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 października 2014, 22:21

było o tym na forum , dawka jest dopuszczalna.
Gość

30 października 2014, 08:48

wiem, tylko, że Pan doktor pisał o tak dużej dawce w przypadku boleriozy... czy ten antybiotyk jest bezpieczny w takiej dawce przez tak długi okres czasu? Co stosować osłonowo dla pieska? Pytam, ponieważ niestety mój weterynarz nie poinformował mnie o tym... w ogóle więcej trzeba się go dopytywać niż on konkretów mówił...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 listopada 2014, 11:30

daje się takie wysokie dawki przy ciężkich zakażeniach do których zalicza się zakażenie płuc . Taką dawkę używa się także w terapii celowanej co właśnie Twój lekarz zrobił. Na tetracyklinę ciężko dawać jakąś osłonę. Jeśli ma kłopoty jelitowe to tak inaczej nie jest to konieczne ale jak dasz to także nie zaszkodzisz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje