Dreszcze u ciężarnej suki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

harc2000

12 listopada 2013, 22:17

Witam,
Moja suczka jest mniej więcej w 30 dniu ciąży. Przed ciążą zdarzały jej się drobne drgawki tylnych kończyn. Przed planowanym kryciem sprawdziłam morfologie i podstawową biochemie i wszystko było w porządku. Jednak suczka miała przerwaną cieczkę (najpierw zaczęła krwawić, ale po paru dniach zaczął jej spadać progesteron i okres płodny przesunął się o parę dni). Suczka była kryta i parę dni temu potwierdziłam ciąże usg. Obecnie jednak dreszcze tylnych nóg się nasiliły, suczka szuka zimnych miejsc, dość szybko się zaokrągla (jak na dzień ciąży). Je i załatwia się normalnie (tzn. je już trochę więcej). Podaje jej Naturediet 2 tacki dziennie i dodaje Canvit niebieski.
Szukam porady jakie badania powinnam jej wykonać, co może powodować te drgawki?
SleepingSun

12 listopada 2013, 23:06

proponuję oznaczenie najważniejszych pierwiastków, a zwłaszcza wapnia!
harc2000

13 listopada 2013, 18:11

U weterynarza oczywiście byłam. Również stwierdził niedobory wapnia i prawdopodobnie też magnezu. Suczka dostała tabletki i w ciągu paru dni powinno minąć zupełnie. Chociaż mam wrażenie że już po pierwszej, podwójnej porcji jest dużo lepiej.
Apocatequil

15 listopada 2013, 23:30

U suk w ciąży wapń spada szybko.
Co dostaje do jedzenia?
Jaki tam jest stosunek wapnia do fosforu?

Przydałaby się suplementacja np. zmielonymi skorupkami jaj aż do końca ciąży.
Ładnie się sprawdza u suczek ciężarnych.
Przyda Ci się też żelazo - u mnie dobrze sprawdzała się suszona hemoglobina (można kupić w sklepach internetowych Cafortan). Płody czerpią go masę od matki i bardzo łatwo jest o niedobory.
I kwas foliowy, choć teraz to już niestety za późno - podaje się go właściwie od początku cieczki. W karmach zazwyczaj nie ma go zbyt wiele, toteż dobrze go suplementować.

A i jeśli tylko po porodzie suczka zacznie tak właśnie drżeć - nie zwlekaj, nie pytaj na forum tylko migiem do weta po domięśniowy wapń! To się nazywa tężyczka okołoporodowa, bardzo szybko może doprowadzić do śmierci suki dlatego trzeba bardzo uważać.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2013, 16:41

dokładnie kontroluj stan psa i miej na uwadze jej zachowanie . Można oznaczyć poziom wapnia , fosforu i magnezu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje