Witam ,
Mam mały problem z moim pieskiem. Mam cudownego goldenka jednak od dłuższego czasu walczymy z drożdżakami, zwłaszcza w okresie zimowym. Stosuję maści na łapki (pimafucort + mycie łapek po spacerze Nizoralem) i pomagają. jednak prawdziwe wyzwanie to "fafle" mojego pupila. dookoła pyszczka również są drożdżaki i nie wiem co będzie skuteczne. nie chce smarować mu "warg" maściami, bo wiadomo że je zliże, co raczej nie wpływnie dobrze na jego zdrowie.
Muszę dodać,żę mój piesek jakiś czas temu cierpiał na kryptokokozę, więc przez długi czas jadł ketokonazol i rimfampicynę. oczywiście leki te pomogły wtedy także na zewnętrzne objawy.
Bardzo proszę o radę - jaki środek można zastosować na zewnętrzne objawy drożdżaków, nie chce mu podawać leków przeciwgrzybicznych takich jak ketokonazol, gdyż dopiero co po tej całej kuracji "podreperowała " mu sie wątroba!!
drożdżaki
można byłoby pomyśleć o weterynaryjnym ketokonazolu w areozolu lub imaverolu. A ma jakieś objawy na skórze obecnośći tych drożdżaków?
Dziekuję bardzo za odpowiedź.
W zasadzie to objawy pojawiają się na łapkach między paluszkami (ale z tym dajemy sobie radę) i na wargach (brązowe plamy na końcach "fafli" oraz skórze i sierści dookoła dolnej szczęki).
W związku z jego nietolerancją pokarmową ma suchą skórę (je intestinal royala i efa olie) , ale nie widać na innych częściach ciała jakichkolwiek objawów.
Rozumiem, że spryskanie pyszczka na zew. ketokonazolem mu nie zaszkodzi.
W zasadzie to objawy pojawiają się na łapkach między paluszkami (ale z tym dajemy sobie radę) i na wargach (brązowe plamy na końcach "fafli" oraz skórze i sierści dookoła dolnej szczęki).
W związku z jego nietolerancją pokarmową ma suchą skórę (je intestinal royala i efa olie) , ale nie widać na innych częściach ciała jakichkolwiek objawów.
Rozumiem, że spryskanie pyszczka na zew. ketokonazolem mu nie zaszkodzi.
oczywiście że nie zaszkodzi , a może jeszcze lepszy byłby hexoderm stosowany regularnie
-
- Informacje
-